Лято... Жега... Спасявайки се от горещината със студени напитки, изведнъж в края на деня забелязваме, че обувките ни сякаш са станали по-малки, бельото ни оставя следи по тялото, не може да си свалим пръстените от ръцете. Познат проблем, нали? И това не е изненадващо, защото почти всеки трети човек страда от отоци в горещите летни месеци.

Отокът е прекалено натрупване на течност в тъканите, което може да се случи не само през лятото, но в този сезон се среща по-често.

Какви са причините за проблема?

Подуването на краката е най-често срещаният вид оток, изразен като увеличаване на обиколката на долните крайници, което може да бъде съпроводено с парене, изтръпване, чувство на тежест и повишена умора.

Причините могат да бъдат:

1. Преди всичко това е високата температура на въздуха, при която течностите се отделят по-трудно от организма, влошава се отокът на лимфата и дори здрав човек може да се сблъска с този проблем.

2. Втората причина - прекомерен прием на течности. Пием и се потим много, така че отново пием... Това е голямо натоварване на сърцето и бъбреците, които невинаги могат да се справят с него. Освен това заедно с потта се отделят и соли от организма, от които се нуждаят вените ни, а липсата им води до оток.

Това са може би основните причини за появата на отоци през горещините. Така че трябва ли да се притесняваме, все пак лятото отминава толкова бързо... Всъщност не всичко е толкова просто. Ако този проблем съществува, но не причинява много дискомфорт и отокът спада сутрин, в този случай няма място за безпокойство. Според лекарите отоците през жегите се считат за естествено явление и не изискват лечение. Просто трябва да знаете какво може да повлияе на появата на отока и, ако е възможно, да избегнете тези причини. Ще говорим за това по-късно.

Но ако отокът ви притеснява от дълго време, не минава след добра почивка и се увеличава, трябва да се консултирате с лекар, който може да определи кое заболяване го причинява. Едва след идентифициране на причината може да започнете лечение, насочено предимно не към отстраняване на отока, а към справяне с конкретната болест.

Нездравословният оток си има признаци, на които трябва да се обърне внимание:

• отокът е симетричен, образува се надвечер, разпростира се от стъпалата и по-нагоре, хладен е на допир, плътен, крайниците могат да бъдат синкави или бледи - това може да е признак на сърдечна недостатъчност.

• асиметричен оток (отича само единият крак или е различен на двата крайника), кожата в областта на отока е зачервена, раздразнена, гореща, може да се появи болка - това може да е признак на нарушения в лимфната система и по-късно развитие на слонска болест.

• отокът е симетричен, появява се сутрин и започва от лицето, след което слиза надолу, кожата в зоната на отока е студена, суха и бледа, но той не е плътен и като че ли “плува”, може да го преместите с ръце - това също така е признак на бъбречно заболяване.

• отокът е симетричен, започва от корема и се спуска към краката, в областта на корема могат да се появят звездички - това показва заболяване на черния дроб.

• отокът е симетричен, след натиск не остава вдлъбнатина, кожата е груба, лющи се - това може да е признак за нарушения в работата на панкреаса.

Ако имате някой от посочените по-горе симптоми, задължително се консултирайте със специалист.

Имайте предвид и това, че хора със следните заболявания са предразположени към образуването на отоци: захарен диабет, разширени вени, плоскостъпие, нарушен метаболизъм, наднормено тегло, особено тези, които имат малък размер на краката.

Също така трябва да обърнат внимание на този проблем и бременните жени, хора, които са претърпели наранявания (изкълчен глезен, фрактура или натъртване, навяхване на глезена).

Тези, които прекарват целия ден на крака и онези, които водят заседнал начин на живот, също могат да се сблъскат с този проблем. Дълъг полет или шофиране на автомобил, навик да седят с кръстосани крака, неудобни обувки, приемане на някои лекарства - всичко това може да бъде причина за отоци по време на жегите.

Как да се справим с проблема?

Разбира се, има лекарства, които облекчават отоците, умората и венозния застой, но те трябва да се използват, ако не можете да се справите с тях по други начини и след консултация с лекар. В крайна сметка, както казахме по-рано, трябва да знаете дали високите температури навън са причина за отока и дали той не е предшественик на сериозно заболяване.

Но преди да отидете в аптеката, обърнете внимание на съветите, които експертите дават - може и да ви помогнат, без да се наложи да пиете лекарства.

1. Спазвайте режима на пиене през деня, тъй като е невъзможно да се откажете от течностите по време на жегите, за да ограничите отоците, но можете да пиете по-малко преди лягане. 2. Изберете обувки с нисък ток, които да ви са удобни и свободни. Ако ви е трудно да промените обичайния си стил, използвайте всяка възможност и сменете обувките си с по-удобни, поне за известно време.

3. Откажете се през лятото от украшения, които стягат ръцете, нарушавайки кръвообращението.

4. Колкото и да ви е неудобно, но засега е по-добре да свалите чантата от рамото и лактите, и да я носите в ръката си или да я прехвърляте през гърба.

5. Разтриването на краката с кубчета лед или най-обикновените вани с хладка вода може да премахнат отока, а ако добавите и екстракт от хвоя (40-60 грама на литър вода), ефектът ще е още по-добър.

6. Настойка с каланхое. Вземете пресни листа на растението, прекарайте ги през месомелачката и напълнете половин литър буркан до половината със сместа. След това долейте догоре с ракия, спирт или водка и оставете да настоява 2 седмици. Настойката с каланхое трябва да се използва външно. Разтривайте с нея краката и отокът трябва да изчезне.

7. Контрастният душ перфектно подобрява кръвообращението и през лятото в горещината се препоръчва да се прави два пъти на ден - сутрин и вечер, като се обръща особено внимание на краката.

8. Внимавайте с храната: алкохолът, пикантните, солените, пушените храни задържат течности в тялото. Ето защо продукти като черен хляб, месни полуготови ястия, консервирани храни и сирене не трябва да се появяват на трапезата ви.

9. Нека вашата диета е с нетлъсто месо, риба, извара, кисело мляко, варен ориз, който между другото допринася за отстраняването на излишните течности от организма. Не забравяйте за зеленчуците и плодовете - те не само са отличен източник на витамини и минерали, които също са необходими за укрепване на кръвоносните съдове, но имат и диуретичен ефект, като по този начин улесняват работата на бъбреците (ягоди, череши, тиквички и др.).

10. Не се изключва и физическата активност - плуване, аеробика, ходене, бягане, колоездене.

11. Когато се приберете у дома, легнете за около 15 минути, като повдигнете краката си така, че да са точно над сърцето, след това направете масаж на стъпалата и глезените от долу на горе, стимулирайки движението на лимфата.

12. Има и лесни упражнения, които могат да се правят както у дома, така и в офиса, ако имате седяща работа. Упражненията може да се правят както в изправено, така и в седнало положение.

• първо притиснете петите към пода, като повдигнете пръстите възможно най-високо, след това притиснете пръстите към пода, като повдигате петите. Повторете това няколко пъти

• свалете обувките и първо притиснете максимално пръстите си на краката един към друг, а след това ги раздалечете колкото е възможно по-широко. Може също да се опитате да повдигнете молив от пода с пръстите на краката

• правете въртеливи движения с краката първо в едната, а след това в другата посока.

Както можете да видите, съветите са доста достъпни и като ги прилагате, вие ще помогнете на тялото си по-лесно да издържи на жегите. 

Милена ВАСИЛЕВА