Всички училища на територията на област Благоевград /без няколкото начални/ ще приемат документи за участие в класирането за прием в 8 клас. Това на областно ниво е единствената новост, свързана с начина на организация около кандидатстването след основно образование.

Припомняме, че досега заявления се подаваха само в училищата, обучаващи седмокласниците. Сега за улеснение на родителите и кандидат-гимназистите документи ще могат да се подават във всички учебни заведения, в това число и в професионалните и профилирани гимназии.  

В служебните бележки, които ще получат седмокласниците, ще бъдат вписани резултатите от всички изпити, в т.ч. резултатите от областните кръгове на олимпиадите, включени при балообразуването в някои от паралелките (За кандидатстване в паралелки на училища от област Благоевград в балообразуването не са включени резултатите от областни кръгове на олимпиади и състезания!).

Всеки ученик, който успешно е завършил основно образование, участва в приема в VIII клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2019/2020 г. Учениците, които не са се явили на НВО по български език и литература и по математика, също подават заявления за участие в класирането. Техният бал се формира по посочения в утвърдения държавен план-прием ред, като резултатът от националното външно оценяване по предмета, по който не са се явили, се приема за 0 (нула) точки.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас ще се осъществява в периода от 3 юли до 5 юли 2019 г. Кандидат-гимназистите и родителите им могат да подадат заявление в избрано от тях училище на територията на област Благоевград. Работното време на служителите, които ще приемат документите, е от 08.00 до 18.00 часа за всеки един от дните сряда, четвъртък и петък /3, 4 и 5.07./.

От Регионалното управление на образованието обръщат внимание, че попълването на заявлението трябва да се извърши внимателно и добре обмислено. Подредбата на желанията по профили или специалности от професии трябва да се осъществи от най-желаните към по-малко желаните паралелки, независимо от резултатите на изпитите. Важно е да се знае и че в заявленията се посочват конкретни паралелки от съответното училище и е необходимо да изпишат/изберат предпочитаните паралелки точно както е посочено в утвърдения държавен план-прием.

Вторият начин за подаване на заявления е чрез онлайн кандидатстване и може да стане от всяко електронно устройство с достъп до интернет по което и да е време на денонощието. Входът в електронната система за кандидатстване се осъществява на сайта https://priem.mon.bg с входящ номер и уникален за всеки ученик код за достъп, който може да бъде намерен в служебните бележки за допускане до изпитите или в служебните бележки с резултатите от положените изпити. Въвеждането на желанията се осъществява в раздел „Въвеждане на желания“, като за всяка област /ако желаете да кандидатствате за прием в училища на територията на други области/ се регистрира и попълва отделно заявление. Заявление за кандидатстване за участие в първо класиране за прием в VIII клас в училищата на всяка отделна област се подава еднократно (не може да се подадат две заявления за участие в класирането за една област). Попълването на заявлението включва предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според желанията; изборът става от меню, което включва училищата с прием след завършен VII клас с утвърдените паралелки по профили и специалности от професии.

„Ако ученикът кандидатства и за паралелки по специалности от професии, задължително прикачва и сканираното медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар /след като натисне бутон „Прикачване на медицинско (PDF)/“, подчертаха от РУО.

За да се потвърди електронното подаване на заявлението, се натиска бутон „запис“, след което в отделен прозорец излиза декларация за съгласие на родителя. Въведените желания са видими в профила на всеки ученик.

Не е необходимо родителите да въвеждате оценките от свидетелството за основно образование, защото те се прехвърлят по служебен път в електронната платформа.

Списъците с приетите ученици на първо класиране ще бъдат обявявани до 11.07.2019 г. Учениците, които не са класирани в нито една от паралелките, за които са кандидатствали на първи етап, участват във втори етап на класиране автоматично.

По повод разпространената в публичното пространство информация за промени, изменения и кандидатстване след 7 клас само по електронен път е важно да се знае, че конкретно за област Благоевград няма нищо ново и РУО организира и провежда кандидатстването по този начин вече 3 години.  

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА