Наложи ми се да направя операция за реконструкция на предна кръстна връзка, ревизия на менискус. Искам да попитам: на каква рехабилитация имам право по Здравна каса, на колко процедури и дали ми се полага санаториално лечение?

Петя Ангелова, гр. Кърджали

НЗОК заплаща за физиотерапия и рехабилитация в извънболничната и в болничната медицинска помощ.

В извънболничната медицинска помощ необходимостта от рехабилитация се установява от лекар-специалист и/или от общопрактикуващия (личния) лекар, които насочват с направление здравноосигурения за лечение, извършено по предписан от лекаря специалист по “Физикална и рехабилитационна медицина” физиотерапевтичен курс. Това е от съществено значение и за хората след претърпяно заболяване или хирургична интервенция, с цел постигане на максимален терапевтичен ефект и превенция на по-нататъшни увреждания.

НЗОК заплаща за физиотерапевтичен курс на лечение на определено заболяване, т.е. за комплексно лечение, включващо първоначален преглед на лекаря специалист по “Физикална и рехабилитационна медицина”, с оценка на обективното състояние на пациента с назначени видове и общ брой процедури до 20 в курс по преценка на лекаря специалист, промените на лечението, както и заключителен преглед с оценка на резултатите от проведеното лечение и отразени вид и брой на проведените процедури.

В условията на болничната помощ може да постъпите в лечебно заведение за болнична помощ по клинична пътека (КП) №265 “Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат”. Лечението по тази клинична пътека е еднократно за лечение на един пациент, като при хора, лекувани по тази клинична пътека, се заплаща повторна хоспитализация в рамките на същата година само при определени диагнози, включени в рубриките: Т91.1; Т91.2; Т92.1 до Т92.8; Т93.1 до Т93.6; Т95.0 до Т95.3; Z89.5, Z96.6 и Z97.1.

Принципно, направление за хоспитализация може да бъде издадено както от лечебно заведение за болнична помощ, така и от общопрактикуващия (личния лекар), при условие, че след изписването в епикризата е вписана необходимост от провеждане на физиотерапия в болнични условия.

Направление за хоспитализация може да издаде и лекарят  специалист по физиотерапия и рехабилитация в извънболничната помощ, след реализиран физиотерапевтичен курс, при който не е налице достатъчен терапевтичен ефект.