снимки: Роберт Христов, Максим Недков, "Забелязано във Варна"

Премахването на две пешеходни пътеки в центъра на Варна се превърна в тема на истински дебат между варненци във Фейсбук. Решението, взето вчера от администрацията на кмета Иван Портних и подкрепено от консултативния орган, наречен Комисия за безопасност на движение, беше изпълнено светкавично още снощи.

Двете затворени пешеходни пътеки са на бул. „Цар Освободител“ над Икономическия университет и на бул. „Владислав Варненчик“ да бившия ресторант „Рощок“. Преди дни беше затворена и пешеходната пътека на ул. „Антим I”, водеща към Археологическия музей.

Всяка от тях беше позната и често използвана от пешеходците, повечето от които са силно разочаровани от решението на кмета.

Коментарите в групата „Забелязано във Варна“ в социалната мрежа вече са стотици. Ето някои от тях:

"Хората нема да скъсат менискус, ако пресечат 20 метра по долу на светофара."

"На колите няма да им се изтъркат накладките ако вземат, че намлят на пешеходна пътека"

"Решението е много глупаво, по-добре шофьорите да се научат да карат разумно и да си гледат пътя и да дават път на правилно пресичащ пешеходец от колкото да се правят на състезатели и да вземат предимството на пешеходеца! Но вече и на пешеходни пътеки ги газят пешеходците и на светофари също така,че гаранция няма."

"Никъде го няма това, да се махат пешеходни пътеки"

"Кое е безмозъчното? На всеки 20 метра има пътека между ВИНСа и Червения..."

"Извинявай , но от светофара на Червения до светофара на ВИНС не са 20 метра , не са и 40-50 метра . И ако тръгнеш пеш, особено пък в някой дъжд или студ, или пък в пек и жега , ще ти се сторят сигурно няколко пъти по 100 . Аз съм и шофьор , и пешеходец не рядко. А и съм живяла в този район и ми е до болка познато."

 "Аз съм и шофьор и пешеходец и честно казано нищо не ми пречи когато съм си на топло в колата зимата или на хладно на климатик лятото да спра и да дам път на хората . Не виждам къде е проблема! Основната идея е че е 6 лентов път и едната колона спира, а другата не . Така стават катастрофите с пешеходци."

"От общината са взели най-адекватното възможно решение. Хората масово са тъпи (шофьори и пешеходци) и понеже толкова ни е и възпитание и акъла, за да не умре някой на тая пешеходна са решили да я махнат. На светофара е по-безопасно при всички положения, а тая пешеходна пътека, макар и удобна за пешеходци е предпоставка за проблеми."

"Сталинския подход за решаване на проблема:"няма човек, няма проблем"!Аз съм шофьор, но съм против затварянето на пешеходната пътека!"

"Пешеходец съм, но и шофьор и от тази гледна точка мога да кажа, че лично аз съм попадала в ситуации, в които внезапно са ми изскачали хора от подобни пешеходни пътеки и може би наистина е по-добре да ги няма. Особено, както много от пешеходците обичат да пресичат на диагонал"

"Всяка сутрин и вечер минавам от тук за работа. И винаги спират. Сега заради малоумната мисъл на някой аз трябва да слизам до светофара, за да пресека и после пак да се кача да си продължа пътя... Ама така е, блъснат някого на пешеходна пътека, почват масово да ги премахват. Няма пътека - няма проблем!!!!!"

"Поне 80% от хората които решават - Къде да има/НЯМА пешеходна пътека: От години не са се придвижвали пеша из града. 
И после - Защо пешеходците си проправят преки пътища и се създават предпоставки за ПТП..."

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html