След доказателства, че естрогенът и витамин D работят заедно за подсилване на здравето на костите, нови изследвания от Китай показват, че те също така могат да помогнат за предотвратяването на метаболитен синдром при жени в постменопауза.
 
Метаболитният синдром е група от рискови фактори - като затлъстяване, високо кръвно налягане и висока кръвна захар, които увеличават вероятността човек да развие диабет тип 2, сърдечно заболяване, инсулт и други състояния. Неотдавнашното проучване, което е включено в списанието “Менопауза”, изследва нивата на естроген и витамин D и тяхната връзка с метаболитния синдром при група от жени в менопауза от Южен Китай, пише на сайта medicalnewstoday.com.
 
Авторите заключили, че констатациите “предполагат синергична роля” за витамин D и дефицит на естроген при метаболитен синдром при китайски жени в постменопауза. Общо 616 жени след настъпила менопауза взели участие в проучването. Възрастта им варирала от 49 до 86 години и никоя от тях не е приемала добавки, съдържащи естроген или витамин D в началото на събирането на данните. Изследователите измервали кръвните нива на естрадиол - най-силният от естрогенните хормони и на витамин D, както и рисковите фактори за метаболитен синдром.
 
Резултати от изследването
 
Екипът открил “положителна корелация” между нивото на витамин D и естрадиол. С други думи, жените с по-ниски нива на витамин D имали склонност към по-ниски нива на естрадиол, и обратното. Изследователите също така анализирали кои фактори на метаболитен синдром са най-тясно свързани с нивата на витамин D и естрадиол. Те открили, че по-високите нива на витамина имат тенденция да придружават по-благоприятни стойности на кръвното налягане, кръвната захар и липидите. По-ниските нива на естрадиол имали склонност да съпътстват по-малко благоприятни стойности на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите. В допълнение анализът показал, че жените с недостатъчни нива на витамин D и естрадиол са по-склонни да имат метаболитен синдром от дамите с добри нива на витамина и хормона.
 

 

 
Оценка на метаболитен синдром
 
Метаболитният синдром включва пет рискови фактора - затлъстяване, високи триглицериди, ниски нива на липопротеини с висока плътност (HDL), високо кръвно налягане и повишена кръвна захар. За да се оцени статусът на метаболитния синдром, при последното проучване екипът използвал критерии от определението на Международната федерация по диабет (IDF) за 2006 г.
 
Дефиницията на (IDF) гласи, че метаболитният синдром се състои от затлъстяване, плюс два от другите четири фактора. Затлъстяване означава, че в областта на корема има твърде много мазнини, което може да повиши риска от сърдечно заболяване в по-голяма степен, отколкото ако има прекалено много мазнини по други части на тялото, като бедрата например.
 
За затлъстяване при китайските жени организацията определила стандарт на талия равна или по-голяма от 80 сантиметра или 31,5 инча. За жени в различни страни от Китай тази мярка би била по-голяма или равна на 88 cм или 34,6 инча.
 
За останалите четири рискови фактора критериите на (IDF), използвани от изследователите, са:
 
• Ниво на триглицериди в кръвта от 150 милиграма на децилитър или по-високо
• HDL холестерол под 50 mg
• Кръвно налягане, което е равно или по-високо от 130/85 милиметра живак
• Кръвна глюкоза на гладно равна на, или по-висока, от 100 мг
 
Основен проблем на общественото здраве
 
Метаболитният синдром е основен проблем за общественото здраве. Според проучване на “JAMA” от 2015 г. за населението на САЩ близо 35% от възрастните хора и половината от тези над 60 години имат метаболитен синдром през периода 2011-2012 г. Д-р Джоан Пинкертън, изпълнителен директор на Американската организация против метаболитни заболявания, казва: “Проучването показва, че ниският естроген повишава риска от метаболитен синдром при постменопаузални жени с недостатъчни нива на витамин D. Ендокринното общество препоръчва нива на този витамин от 30 нанограма на милилитър за жени след менопауза”.
 
Борис АЛЕКСАНДРОВ