Когато се окажете в епицентъра на извънредна ситуация, най-добре е да знаете какво може да направите, за да помогнете. От особена важност е да знаете разликата между това кое помага и какво не.

1. Рани

Когато обработвате рана, тя винаги трябва да е над нивото на сърцето. Това успокоява подуването. Ако раната ви е върху бедрата или таза, повдигнете ги с възглавници. Ако не може да повдигнете зоната с нараняването, опитайте се да я държите на нивото на сърцето или възможно най-близо.

2. Изгаряния първа степен

Изгаряния от първа степен, известни също като повърхностни изгаряния, въздействат само върху горния слой на кожата. Макар да са болезнени, те не са сериозни. За да ги третирате, изплакнете раната със хладка вода. Докато ледената вода може да изглежда по-очевидния избор в случая, тя може да причини повече увреждане на тъканите. След почистване на изгарянето, нанесете лед или студен компрес. Използването на масло е старо народно лекарство, но всъщност може да причини повече щети на раната, тъй като забавя отделянето на топлината. Паста, приготвена чрез смесване на вода и сода за хляб, също може да помогне да се освободи топлината от изгарянето.

3. Сърдечни удари

Когато става въпрос за инфаркт, ранната интервенция помага да се ограничи увреждането на сърцето. Дъвченето на аспирин може да помогне, защото ще потисне тромбоцитите, които причиняват съсирването на кръвта, което блокира артериите. Важно е да схрускате и сдъвчете хапчето, а не да го преглъщате или да го приемате с вода, тъй като това ще помогне да подейства по-бързо.

4. Пчелни ужилвания

Ако сте ужилен от пчела, трябва да махнете жилото. Издърпването на жилото от кожата минимизира разпространението на отровата в кръвта. Трябва да се опитате да извадите жилото колкото е възможно по-скоро. Когато пчелата загуби жилото си, тя освобождава аромат, който привлича други пчели, които вероятно ще ви ужилят още повече като акт на защита. След като се отстрани жилото, измийте раната и нанесете студен компрес. Ако сте алергични, носете антихистамин винаги със себе си.

5. Фрактури

Когато става въпрос за фрактури, опитайте се поддържайте стабилизиран и неподвижен счупения крайник с помощта на шина и подложка. Въпреки че фрактурата може да бъде проста дислокация или навяхване, винаги трябва да потърсите медицинска помощ, за да се уверите, че нараняването не е по-сериозно.

6. Наранявания на очите

Ако нараните окото си, най-важното нещо е да го покриете и след това да потърсите помощ, а не да го промивате с вода, тъй като може да рискувате да се нараните още повече, вероятно причинявайки трайни щети. Основното изключение от това правило е, когато сте наранили окото с химикали, които незабавно трябва да се промият с вода.

7. Дървени трескички

Те са са пълни с микроби и може лесно да заразят отворената кожа, така че винаги трябва да сте стерилни, когато се опитвате да ги извадите от засегната зона. Първо трябва да почистите зоната с антисептик и след това да извадите трескичката с игла, стерилизирана във вряща вода. След това измийте областта със сапун и вода.

8. Ухапвания от змии

Всички сме гледали по филмите как някой смелчага изсмуква отровата от ухапаното място. Това изобщо не помага, тъй като отровата е попаднала в кръвния поток на жертвата. Ако ви ухапе змия, най-важното е да се отпуснете. Трябва да се опитате да успокоите сърдечния ритъм, за да забавите разпространението на отровата.

Ако приемате болкоуспокояващи, имайте предвид, че те може да разредят кръвта и да накарат отровата да се движи по-бързо в тялото. Незабавно се свържете с медицинските служби, за да получите подходяща антидот. Ако трябва да се преместите от едно място до друго, за да получите помощ, не тичайте. Ако има възможност, нанесете кокосово масло около раната, тъй като това може да помогне за борба с бактериите и паразитите, а след това превържете областта.

9. Ужилвания от медузи

Нищо не може да съсипе хубав ден на плажа като ужилване от медуза. Може да опитате да изплакнете раната със солена вода, или с гореща вода с малко оцет в нея, или да покриете раната с разтвор , направен от сода за хляб и вода. Активираният въглен също може да помогне да се извади отровата на медузата.

10. Затруднено дишане

Ако някой е спрял да диша, обикновено има блокиране на дихателните пътища. Сложете го да легне по гръб, проверете устата и премахнете всичко, което може да блокира дишането, в това число и течности. За да отворите дихателните пътища, наклонете главата назад и повдигнете брадичката, като поставите ръката си върху челото му. Това повдига езика далеч от дихателните пътища и помага да се намали блокирането на въздуха.