Белгийските пощи съобщиха, че повече няма да разнасят ежедневно писма поради намалелия им брой.

Пощальоните ще пускат пликовете само в понеделник и петък. Извън двата дни ще се разнасят единствено препоръчани писма, писма с “Предимство”, чийто марки са по-скъпи, и известията за смърт. Те ще продължат да се доставят ден след изпращането им. Останалите писма, които ще бъдат третирани като “неспешни”, ще бъдат събирани и държани в клоновете до идването на деня за разнасянето им.

Причината е, че броят на обикновените писма рязко е намалял, а хората общуват повече електронно, съобщи говорител на Кралските пощи.

“Хората променят начина си на комуникиране и ние трябва да адаптираме методите на работата си”, каза говорителят.

Пощальоните ще продължат да обикалят адресите всеки ден, но главно, за да доставят вестници и пратки от онлайн покупки. За разлика от писмата броят на пакетите се увеличава. Той обаче все още не е достигнал броят на писмата в миналото, уточни говорител на пощите. Според нея хората очакват колетите да идват ежедневно.

Новата организация ще наложи промяна на начина на доставки заради обемистите пратки и закупуване на допълнителни автомобили за развозването им, съобщава обществената телевизия VTR.

Схемата започва да се тества в шест клона, а от март ще бъде въведена на цялата територия на Белгия.

Пощите в Белгия са публична компания.