Радослав Радославов е роден в Дупница през 1956 г. Завършва основно и средно образование в родния си град, а висше образование, специалност “Публична администрация”, в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Дисертацията му е на тема “Регионално развитие”. От 12 години е хоноруван преподавател по “Публична администрация” в ЮЗУ, преподава и в Европейския политехнически университет в България. Има над 37 години и 8 месеца стаж в ХФК – Дупница. Три мандата – от 1991 до 2003 г., е бил общински съветник в Дупница. Бил е кандидат за кмет на общината, кандидат за вицепрезидент на Република България от партия “Българска социалдемокрация – Евролевица”. Зам. председател е на партия “Българска социалдемокрация ” Евролевица”. Автор е на седем научни монографии и две публицистични книги. Доц. д-р Радослав Радославов бе в листата на Движение “Заедно” за Европейски избори 2019 г. Д-р Радослав Радославов е почетен доцент на Академия за иновации и развитие на висшето образование.
Бившият съветник в Общински съвет – Дупница и бивш кандидат за кмет от “Българска социалдемокрация”, сега преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, почетният доцент д-р Радослав Радославов представи пред политическия и културния елит на община Дупница своята книга “Повеля на съдбата”.
“Това е повеля на моята съдба да служиш на обществото, да живееш за обществото и чрез обществото да постигнеш определени резултати. Тук всъщност са едни мои лични документи, които са били в местното самоуправление за 12 години. Три мандата, като акцентът е върху последния мандат /1999-2003 г./ Докладни записки, предложения, разни други документи, които са от най-новата история на Дупница, като позиция винаги съм бил от доста активните. Докладни записки, които мога да ги откроя като мои – едната е за именуване на театъра “Невена Коканова”, за възстановяване паметника на Коста Петров… Една програма за финансова стабилизация на Дупница, за подобряване работата на общинските дружества, за създаване на общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия… Голяма част от тези докладни в известна степен срещнаха подкрепа от общинските съветници и благодарение даже на управляващите, защото ние бяхме само седем човека и без гласовете на съветниците от СДС, които бяха мнозинство, не можеше да се прокара никакво решение. Въпреки това, благодарение на добрата ми аргументация и способността да убеждавам, проектите ми за решения се приемаха.
Няма друг такъв прецедент в дейността на Общинския съвет като моя. Общинските съветници тогава не работехме за пари, това беше време, когато все още политиката не беше мръсна работа. Имаше едни идеи, сега не виждам идеи освен прагматичното пълнене на джобовете в пълния смисъл на думата. Трудно е да откриеш нещо различно в различните групи. Сборникът от документи е свидетелство за последователност и вярност към идеите на социализма и социалдемокрацията. Днес няма да откриете думичката “социализъм” дори в програмата на БСП. За днешните й лидери тя е смущаващ архаизъм, който не отговаря на личните им нравствени ценности и смущава дребнобуржоазните им предразсъдъци. Книгата е огледало на усилията на всички честни и компетентни леви хора, които бяха пометени от “приятелския огън” на набиращата сила и мощ авантюристична посредственост.
Разновидност и по-съвършено продължение на тази посредственост днес безцеремонно управлява България и в частност община Дупница. Книгата е своеобразна документална ретроспекция на хората, които цял живот са били в опозиция. Тя е наръчник за това как трябва да се държи една отговорна опозиция, за да прокарва успешно своите предложения за решения. Книгата е история на борбите на Дупница в най-новата й история за отстояване на нейното място като естествен стопански, културен и транспортен център в Югозападна България.
Тук, сред хората, които са ме уважили, има много другари, приятели, познати и политически опоненти в миналото. Днес с много от тях сме “Заедно”, защото сме осъзнали всеки по свой начин, че нещата, които ни обединяват, са много повече от нещата, които ни разделят. Този процес на единение е естествен и закономерен, следствие от незавидното състояние на класическата левица и класическата десница, които са притиснати и смазани в политическия ъгъл от народняшкия авторитаризъм.
Аз съм син на работническата класа и това никога не го забравям. Нито пък се срамувам от този факт. Аз помня откъде съм тръгнал, през какво съм минал и закъде съм се запътил! В България на разпада и войнстващото, нагло невежество трудът отдавна не е на почит. Затова като държава и народ сме на това окайващо дередже. Никакво бъдеще няма страна, където няма култ към онези, които ежедневно създават материалните и духовни ценности. Кой от днешните национални лидери на социалистите или на другите партии може да поведе работниците в битките за правдини като техен естествен лидер” Никой! Такива като тях винаги са се срамували и презирали обикновените, отрудени хора. Презират ги и днес. И ви уверявам, че чувството е взаимно.
А аз навремето в големите борби за справедливост успях да поведа сам над 3000 души. Не сполучихме, но опитахме въпреки вълчия вой срещу нас отвсякъде. По разбираеми причини това нещо никога няма да ми бъде простено! Аз съм от хората, които биологично, социално и интелектуално произлизат от средите на автентичната левица”, сподели пред аудиторията авторът доц. д-р Радослав Радославов.
Водещ на събитието бе председателят на НЧ “Ген. Георги Тодоров” о.з. полк. Стоян Ушатов.
Председателят на СОСЗР – гр. Дупница оз. полк. Иван Шопов сподели: “Доц. д-р Радослав Радославов е част от управителния съвет на СОСЗР – гр. Дупница и като такъв винаги е взимал активно участие и е давал целенасочени предложения. Днес за пореден път Радослав Радославов го казва, че той има място в управлението на общината, и затова аз ще бъда кратък. Ние, управителният съвет на СОСЗР – гр. Дупница, ще направим предложение, ако някои от партиите не иска да го включи като общински съветник в града, ние ще го издигнем като независим и ще докажем, че той заслужава да бъде такъв. Нека теорията я превърне в практика”, заяви пред аудиторията председателят на СОСЗР – гр. Дупница о.з. полк. Иван Шопов.
“В тази книга наистина доц. д-р Радослав Радославов е представил един уникален труд. Уникален, защото този труд може да служи за пример както на следващите управляващи не само на община Дупница, а и на държавата. Направиха ми силно впечатление две думи в увода. Той каза: “Това е труд от времето, когато служих на народа”. Малко хора, които заемат публични длъжности в държавата в момента, живеят с усещането, че служат на народа. Моите адмирации за всички вас, които сте тук, защото в залата виждам всички общественици, всички, които милеят за развитието на община Дупница, защото с болка казвам, че община Дупница загуби духа на стария град, което е изключително важно и същевременно тъжно. Аз мисля, че с голяма част от хората, които сме в залата, можем да върнем духа на Дупница”, заяви народният представител д-р Иван Ибришимов.
Бившият кмет на община Дупница и настоящ общински съветник д-р Пламен Соколов призна: “В момента целият Общински съвет не прави един Радослав. Грамотен, разумен мъж, подготвен винаги и мога да кажа, че никога не попадаше в топа на ляво и дясно. Този човек винаги е държал на принципите си”, допълни д-р Пламен Соколов.
Дългогодишният учител, общественикът и един от водачите на т.нар. дупнишки барикади Георги Гиздов, един от най-дългогодишните банкери в Югозападна България – Костадин Чучуков, о.з. ген. Томов, о.з. генерал Цеков, о.з. полк. Венцислав Пенев, инж. Дамчо Дамов, бившият културтрегер на община Дупница Наташа Демиревска, общественичката Маргарита Иванова и над 80 общественици уважиха събитието.
А на въпрос на репортер на вестник “Струма” дали доц. д-р Радослав Радославов ще се кандидатира за кмет на община Дупница, той сподели: “Нямам никакво желание и намерение да се кандидатирам за кмет на община Дупница. За съжаление моето време за този пост отмина. Трябва да се намери консенсусна фигура, която да обедини опозиционното политическо пространство в Дупница. Фигура, която да олицетворява алтернативата на ГЕРБ”.
НИКОЛАЯ ИВАНОВА


  • Бившия кмет на община Дупница и настоящ общински съветник д-р Пламен Соколов на представянето на книгата на доц. д-р Радослав Радославов

  • Част от присъстващите