Чиновниците се надяват, че забраната ще спре проникванията в системите за безопасност. Но тази мярка ще попречи на затворниците да си намерят по-добра работа след излизане на свобода.

Миналата седмица управлението на затворите в щата Орегон забрани на затворниците да четат книги за технологии и програмиране. В черния списък бяха включени 1600 издания наведнъж. Забранени са книгите „Windows 10 за начинаещи“, „JAVA за начинаещи“, „Програмиране на Python за начинаещи“ и други. Тази книги се изземват от затворническите библиотеки и е забранено те да бъдат изпращани по пощата.

Управлението обясни своите действия със съображения за безопасност. Уеб изданието Next Web отбеляза, че някои книги от черния списък наистина могат да се използват като инструкции за хакване на затворническите компютърни системи. Но не е ясно каква е заплахата от книгите, даващи базови навици за работа с компютрите.

Преди това подобни мерки бяха взети и в други американски щати. Преди две години книгите по програмиране бяха забранени в затворите на Охайо, Мичиган и Канзас.

Далеч не във всички американски затвори се прилагат подобни забрани. Така например в Сан Куентин, Калифорния, осъдените се учат да създават мобилни приложения. Директорите на тези затвори считат, че по този начин осъдените имат по-голям шанс на успешен живот след излежаването на присъдата.