Китаристът и неколкократен носител на "Грами" Джон Скофийлд и пианистът Джон Клиъри, също носител "Грами", идват за общ концерт на 1 ноември по време на "Пловдив джаз фест", съобщиха от екипа на събитието (31 октомври - 2 ноември).

Дългогодишните приятели свирят за първи път заедно едва през 2008 г., а чак през 2015 г. са първите им концерти като дует. Тази година те правят турне в Европа и САЩ, чийто маршрут минава и през България. Програмата им включва нюорлеанска музика, ритъм енд блус и джаз, посочва БТА.

Освен майстор в джаз импровизациите, Скофийлд покрива целия спектър на китарата в джаза. Признат е за един от най-значимите китаристи от 80-те години насам. Роден в Охайо, Скофийлд започва да свири на 11-годишна възраст, а по-късно завършва Музикалния колеж Бъркли. Още в началото на кариерата си участва в историческите записи на албумите на Майлс Дейвис, свири с Чет Бейкър и Джери Мълиган. Има над 30 албума.

Скофийлд преподава музика в нюйоркския университет и близо 200 дни в годината пътува по турнета, заедно със своите групи. През 2016 г. печели "Грами" за най-добър инструментален джаз албум за Past Present, както и още две статуетки през 2017 г. - за албума си Country For Old Man.

За Джон Клиъри колегата му Скофийлд казва, че свири на пиано така, сякаш свири цяла група. Клиъри е роден в Великобритания, но от дете е повлиян от нюорлеанския фънк и ар ен би. След училище заминава за Ню Орлеанс, където започва да свири на пиано. Списание Jazziz пише за него: "Никога не съм чувал никой, който е попил толкова много фънк и тънкости на различни гениални пианисти, китаристи и ритми на Ню Орлеанс".