Властта отложи промените в правилата за финансиране на партиите, отказа се да пипа ДДС

"Всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени", обяви Симеонов, но най-късно до 1 август ще се търси "разумен баланс"


ГЕРБ продължава да стои на позицията за субсидии от 1 лв. на глас, обяви Бойко Борисов

Промяната на правилата за финансиране на партиите се отлага. Това реши днес Коалиционният съвет, в който участие взеха премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, представители на „Обединени патриоти” и финансовият министър Владислав Горанов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви решението на брифинга в Министерски съвет.

Поставен е срок до 1 август проблемът да бъде решен.

Премиерът Бойко Борисов пък даде заден за промените на данъчните правила и за намаляването на ДДС. Преди няколко дни той се обяви за отмяна на данъка за книгите.

По отношение на партийните субсидии се стигнало до общо становище въпросът да се подложи на мащабен дебат между политическите сили в парламента, но и извън парламента.

„Всички сме на една обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени. Така че от „Обединени патриоти” ще инициираме още тази седмица консултации в Народното събрание с останалите политически сили, за да намерим разумния баланс”, обяви Валери Симеонов.

Той добави, че следва да се промени не само законът за бюджета, но и този за политическите партии, за да се реши въпросът генерално.

Поставен е срок до лятната ваканция на парламента, т.е. до 1 август, стана ясно от думите на Симеонов.

Десислав Чуколов от „Атака” обяви от своя страна, че е решено до края на юли да се проведе още един Коалиционен съвет. На него следвало да се направи преглед на изпълненото досега, както и какво предстои да бъде свършено.

Чуколов припомни, че в коалиционното споразумение са поставени цели и задачи и трябвало да се види къде се изостава и в каква посока да се ускорят действията.

Премиерът Бойко Борисов пък заяви: „ГЕРБ продължава да стои зад позицията, която и правителството внесе, за субсидия от 1 лев”.

Но като демократична партия те били готови да водят разговори по инициатива на „Обединени патриоти”.

„Коалицията реши така, както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен – данъчните закони в рамките на мандата да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече”, добави Борисов.


В категории: Политика