Във връзка с тиражирана в медиите информация относно дейността и плановете на ТЕЦ – Бобов дол изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов поиска думата в “Струма”, за да внесе повече яснота по дискутираните в общественото пространство теми, засягащи дружеството.
Ето какво заяви директорът на ТЕЦ – Бобов дол Емил Христов: “Разяснявайки тези въпроси по-детайлно, се надявам в максимална степен да предотвратим възможността за извеждане на погрешни заключения от дейността на ТЕЦ – Бобов дол като дружество, което е от съществена важност за енергетиката в Република България.
От 09.04.2019 година ТЕЦ – Бобов дол официално притежава актуализирано комплексно разрешително, според което получава официално разрешение от компетентните органи да изгаря РДФ и биомаса в обичайната си дейност по производство на електрическа енергия.
През пролетта дружеството получи и комплексно разрешително за използване на депото за неопасни отпадъци “Каменик”, което се намира в близост до ТЕЦ – Бобов дол. Планира се на въпросното място да бъдат съхранявани остатъците от изгаряните отпадъци. Става въпрос за такива, които не са подходящи за последваща употреба и преработка. Това показва, че ТЕЦ – Бобов дол реално се ангажира с цялостната дейност не само по преработка, а и по съхранение на отпадъчните продукти от дейността.
Плановете на ТЕЦ – Бобов дол са с част от т.нар. РДФ гориво да се снабдяват от местни депа за отпадъци, както и от производствени дружества, които генерират големи количества отпадни продукти, подходящи за горене в съоръжения на ТЕЦ – Бобов дол.
“Относно горивото, което очакваме да ни бъде доставяно от български компании, искаме да информираме всички, че то ще бъде най-вече съставено от отпадъчни продукти, генерирани от различни производствени предприятия, осъществяващи дейността си в близост до ТЕЦ – Бобов дол. Водени са разговори с фирми, притежаващи съоръжения за преработка и рециклиране на различни по вид отпадъци, както и с различни депа на територията на Югозападна България”.
“Считаме, че щом компетентните институции в лицето на Министерство на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околна среда са дали положителна оценка на нашите инвестиционни проекти, не съществува какъвто и да било повод други организации и отделни лица да се намесват в тези решения”, заключи изпълнителният директор инж. Емил Христов.