Няма опасност за населението и работещите в района ТЕЦ „Марица-изток 2” след вчерашния пожар, увери областният управител Гергана Микова. „Направени са всички замервания от станциите на РИОСВ, данните, които са далеч от пределно допустимите, могат да се проследят на сайта на инспекцията. Има единствено материални щети”,  коментира Микова. Размерът на щетите ще се уточнява след анализа на застрахователната компания, обясни часове след инцидента изпълнителният директор на централата Живко Динчев.
 
Разследването на причините за пожара в продължава и днес. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров то беше възложено на екип от Национална следствена служба. След вчерашния оглед днес действията продължават и ще се пристъпи към събиране на други доказателства.
 
Вчера на мястото на инцидента, окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов заяви, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 331 ал.3 от НК. Законът предвижда до пет години лишаване от свобода ако се установи виновност на длъжностно лице. „Рано е да правим заключение. Работи си по различни версии. Най-вероятно, за да възникне тази авария, причината  е човешка грешка, но това няма как да го кажем категорично, тъй като предстои изясняване на случая”, каза още той.
 
Пожарът в „ТЕЦ Марица-изток 2“ възникна вчера малко след 10 часа. По време на планов ремонт на сероочистващата инсталация на осми блок се запали коминът. Огънят е овладян почти веднага, благодарение на действията на пожарникарите. Те са предотвратили евентуалното запалване на въглищните складове и не са допуснали огънят да засегне други участъци. По време на пожара няма жертви или обгазени хора. Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която се намира на 7,5 км от централата, не отчете превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици.