Коалиционният съвет предреши въпроса за субсидиите, а ще даде време на всички партии в НС да се разберат и да стигнат до обща позиция до лятната ваканция.

По въпроса за различните предложения за намаляване на ДДС премиерът Бойко Борисов съобщи, че решението на управляващата коалиция е да не се пипат данъци до края на мандата, както предвижда коалиционното споразумение.

Това стана ясно след заседание на управляващите в Министерския съвет при премиера. Самият той потвърди, че ГЕРБ остава на своята позиция за 1 лев субсидия на действителен глас, но решението е, че трябва да се направят обмислени промени в пакет - в законите за политическите партии и за бюджета. 

"Обсъдихме актуалната тема в промяната на размера на субсидиите и се обединихме около една обща позиция, че по този въпрос не трябва да се действа припряно и той трябва да бъде подложен на обсъждане между всички политически сили в Народното събрание и извън него", заяви от името на участниците в заседанието лидерът на НФСБ Валери Симеонов. И допълни: "Всички сме на обща позиция, че субсидиите трябва да бъдат намалени".

По негово предложение ще стартират консултации в НС, "за да се намери балансът". "Очакванията на обществото са за намаляване на субсидията през Закона за политическите партии и двата закона ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис. Като сме поставили срок - те да минат през залата до 1 август", обяви общото решение Валери Симеонов.