Те нямат проблем да наемат лични готвачи и съветници по здравословно хранене. Но кулинарните вкусове на най-богатите и предприемчивите в света са ексцентрични и дори граничат с безумието, пише “Бизнес инсайдър”.

Достатъчно е да споменем Ричард Брансън, който пие минимум 20 чая на ден и до него винаги седи чаша “Ърл грей” без мляко и захар.

Бил Гейтс има 90 млрд. долара, но като средностатистически тийнейджър нагъва бургери и кока-кола. Kъщата на Гейтс в Сиатъл струва $ 200 млн., а дневното му меню - едва няколко долара, твърди изданието. Спокойно може да се каже, че

основателят на

“Майкрософт”

пести от закуски

Сутрин той поглъща цяла купа шоколадови мюсли, а на обяд – чийзбургер от близката верига за бързо хранене. “Ако ви покани на обяд, непременно ще ви нахрани с големите кюфтета на “Макдоналдс”. Ще изпрати някого да ги купи тихомълком, защото съпругата му Мелинда не разрешава да се внасят у дома”, казва директорът на фондацията му Джо Серъл.

Прочутият бизнесмен и филантроп полива всичко това с 4-5 кутии диетична кола дневно. Надминава го само милиардер №3 Уорън Бъфет, който изпива 4 литра кола на ден, умира за сладолед и постоянно хруска картофен чипс. “Проучил съм – смъртността сред 6-годишните е най-ниска и затова се храня като тях”, казва 88-годишният магнат. 

Да вечеряш у Марк Зукърбърг, е цяло изпитание – преди години той се зарече да

яде само това,

което лично е убил

А то включва диви кози и свине, птици, лобстери. Създателят на фейсбук черпи с тях гостите си и горко на онзи, който не обича дивеч. Джак Дорси си спомня с ужас как веднъж колегата му разфасовал пред него цял козел, сготвил го и го поднесъл на масата. “Ограничих се с една салата”, разказва шефът на туитър.

Самият Дорси през седмицата се храни само веднъж на ден, а през почивните дни е на пълен глад. Дажбата си той взема между 18,30 и 21 ч. Хапва риба, пиле или стек без мазнина със салата, а за десерт – ягоди и парче черен шоколад. Пристрастен е към мултивитамините, пие огромни дози витамин С. Според него така съхранява “острия си ум”, но в социалната мрежа му приписват хранително разстройство.

Като човек, койтоработи по 80-90 часа седмично, Илон Мъск отделя малко внимание на храната. Закусва рядко и само шоколад и кафе. Обядва за 5 минути между деловите срещи, което, както сам признава, “не е много полезно”. У дома или на официални вечери директорът на Tesla и SpaceX

преяжда, защото

поглъща храна за двама

Инженерът разказва как като студент карал на храна за 1 долар на ден, което “не препоръчвам на никого”.

Богаташ номер 1 Джеф Безос твърди, че се храни умерено и здравословно. Но очевидци разказват, че на заседание на “Амазон” си поръчал за закуска октопод с картофи, бекон, айрян с чесън и варени яйца. И лапайки, сравнил колегите си с октопод, затова го хапвал с удоволствие.

Стив Джобс, който почина от рак на панкреаса, ядеше

цяла седмица

един-единствен

продукт – например

ябълки или моркови

Практикуваше фрукторианство – хранене само с плодове. Основателят на “Епъл” твърдеше, че така тялото му не мирише, не ползваше дезодорант и рядко вземаше вана. Често гладуваше, уверявайки, че това го хвърля в “приятна еуфория и екстаз”. Но не му помогна срещу болестта.