Лимфната система се състои от много лимфни съдове, преминаващи в близост до артериите и вените, и лимфни възли, разположени в местата, където се съединяват съдовете.

Лимфната система, по която циркулира излишната течност (лимфа), идваща от тъканите, защитава денонощно чистотата на организма ни. Това е един вид филтър, който предотвратява разпространението на инфекции в организма, патогенни бактерии и микроби.

Никога не слагайте тези 5 храни в микровълновата!

За да се предотврати запушването на лимфната система, което води до различни заболявания, включително онкологични, трябва да знаем как да я почистим. Има медицински методи за стимулиране на лимфната циркулация и детоксикация на лимфата, но те не са достъпни за всички. За щастие, възможно е да се проведе ефективно почистване на лимфата и в домашни условия.

Лекарите казват, че лимфната система може дори да е по-важна от кръвоносната система. При нарушаване на функциите й се образува замърсяване на лимфното легло - лимфотоксикоза. Това увеличава натоварването на всички органи, които се грижат за елиминиране и детоксикация на шлаките в организма ни: черния дроб, червата, бъбреците. Така имунитетът и здравето са пряко свързани с мрежата от лимфни съдове. Почистването на лимфната система е показано при редица здравословни проблеми.

Диетолози изненадващо: Салатата "Цезар" е изключително вредна

Кога трябва да провеждаме почистване на лимфата? 

1. Заболявания на тазовите органи.

2. Акне и обриви по кожата.

3. Ставни заболявания.

4. Появата на папиломи и пигментни петна по кожата.

5. Болести на черния дроб.

6. Хроничен тромбофлебит.

Представяме на вашето внимание златните рецепти от билковата съкровищница, които ще помогнат на лимфната ви система да се изчисти и да работи без проблеми.

Животворен чай на чешката лечителка Роза Фалешникова

Вземете 25 г листа от розмарин, 20 г цвят от мащерка, 15 г къдрава мента, 10 цветчета от глог, 10 г корен от ангелика, 10 г корен от оман.

Смесете всички съставки. Залейте 2 супени лъжици от сместа с литър студена вода. Оставете да заври на котлона. След това нека стои 1 час.

Пийте от така получената отвара през целия ден, като добавяте мед на вкус.

Курсът на лечение трябва да продължи 14 дни. Билковата смес на Роза Фалешникова подобрява лимфния дренаж.

Как да се отървете от химията в плодовете и зеленчуците

Лечебен комплекс с бели билки

Смесете 10 г бяла коприва, 10 г бяла акация, 5 г жасминов цвят, 5 г лайка, 5 г бял люляк (цвят), 10 г бял равнец (цвят). От тази смес вземете 1 супена лъжица и я добавете към 1 чаша вряла вода.

Оставете да се запарва около 10 минути, прецедете и пийте от така получената отвара през втората половина на деня, на малки глътки, в няколко дози. Повтаряйте процедурата една седмица, като всеки ден си приготвяте нова порция.

Билките могат да варират. Съставките на сместа трябва да обсъдите с вашия лекар индивидуално, ако страдате от определени заболявания.

Отварата е много ефективна при оток, лимфоденит, както и при други заболявания на лимфната система, болести на черния дроб и кожата.

Пречистване на организма по метода на Франсис Бардоку

Смесете 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици отвара от шипки, 200 мл вода, малко лют червен пипер.

Използвайте само прясно изцеден сок, в никакъв случай не трябва да е консервиран!

Лечението трябва да продължи на отделни курсове по 2 седмици, като началото му да е по време на пълнолуние. Приема се по 100 г, 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене.

Паузата между отделните курсове е 2 седмици.

Внимание! Прекомерното пиене на вода може да ви причини нещо ужасно

Напитка от пъпки на конски кестен

Ще са ви нужни 200 г пъпки от конски кестен, 2 чаши домашно заквасена сметана, 3 литра млечна суроватка, 1 супена лъжица нарязани на ситно жълтурчета, 100 г мед.

Напитката се приготвя в голям стъклен съд. Подгответе суроватка от мляко (от домашна крава), затоплете я малко, добавете меда и жълтурчетата, нарязаните кестенови пъпки и заквасената сметана.

Поставете съда върху прозореца от слънчевата страна на къщата, така че суроватката да ферментира в продължение на 3 дни. След това сместа се прецежда, разлива се в стъклени бутилки, които трябва да се съхраняват в хладилника.

Вземайте от ферментиралата напитка в продължение на 2 месеца, по 100 мл, 2-3 пъти на ден.

Напитката е полезна за тези, които сутрин не могат да се изкашлят, които често имат храчки, краката им отичат, имат подути лимфни възли, често страдат от настинки.

Настойка от хрян

Добро почистващо действие върху лимфната система има настойката с вода и хрян (в съотношение 1:1). Препоръчително е да се приема по 1-2 ч.л. от настойката, 3 пъти дневно, в продължение на 10 дни.

Също така може да правите едновременно компреси с тази инфузия и да ги прилагате върху увеличените лимфни възли.

Почистването на лимфната система стимулира имунната система, премахва алергиите, помага за възстановяването на организма. Първоначално се извършва 3-4 пъти годишно, а след това 1-2 пъти, което е напълно достатъчно, да се поддържа в идеално състояние.

Противопоказана е тази процедура на бременни и кърмещи жени. Под наблюдението на лекар се извършва такова изчистване на лимфната система при хора, които страдат от диабет, хипертония, заболявания на сърдечносъдовата система.

Това е най-лесният начин да разберем бъкани ли са с пестициди плодовете и зеленчуците

Ябълков оцет и мед

Невероятни ползи за организма ни крие комбинацията от ябълков оцет и мед - помагат за очистване на организма от токсини. Те също така са богати на калий и магнезий, които спомагат за регулиране нивата на натрий в кръвта и нормализиране на кръвното налягане. Тази напитка има редица лечебни свойства, включително: защита срещу инфекции, превенция на гъбични заболявания, справяне с умората и предотвратяване на преждевременното стареене.

За да си приготвите рецептата, ще са ви нужни:

• 250 г топла вода

• 2 супени лъжици мед

• 2 супени лъжици домашен ябълков оцет

В чаша топла вода добавете ябълковия оцет и меда. Разбъркайте добре съставките, за да разтворите меда.

Пийте от тази напитка по 250 г, два пъти на ден. Курсът на такова лечение трябва да бъде поне три месеца.

Изключително полезна е комбинацията от мед и ябълков оцет за хора, страдащи от наднормено тегло. Ако приемате лечебното средство за дълъг период от време, работата на стомаха и храносмилателния тракт ще се подобри значително.

Милена ВАСИЛЕВА

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!