По оригинален и трогателен начин осмокласниците от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ в Разлог изказаха признателността и уважението си към преподавателката си по математика, помощник-директорката Любка Кацарска, която излиза в заслужена пенсия. Седмица преди последния учебен ден учениците от 8 „a” и 8 „б” я изненадаха с оригинален подарък, който да й напомня за тях. Те й поднесоха картина на любимото училище с надпис „Това училище няма да бъде същото без Вас“, изрисувана от съученичката им от 8 „б” клас Хелена Кърджиева, червено цвете – кала, и плакет, изработен специално по повод пенсионирането, с надпис „1979 – Най-най-добрата госпожа за всички времена“.

Всеки подарък носи своето послание. Знакът за безкрайност след годината 1979 е, за да напомня на Л. Кацарска, че учителят си остава цял живот учител, дори и след пенсия и натрупан 40-годишен трудов стаж. Надписът върху картината е, за да й напомня за нейната всеотдайност към училището и учениците, и за това, че през всичките години и като учител, и като помощник-директор е била един от двигателите за неговото развитие и утвърждаване като най-доброто в региона. Цветът на калата – червен, е любимият на Любка Кацарска и символизира още любовта на всички ученици, които през годините са почерпили чрез нея от извора на знанието. 
Изненадата трогна до сълзи математичката, за която последният училищен звънец ще удари само след седмица. С думи, изпълнени с много вълнение и пропити с любов към учениците, тя изрази своята благодарност: „Изненадахте ме, мили деца! Но много повече ми стоплихте сърцето! А то, моето сърце – голямо, голямо, широко се отвори и за вас! Вие сте последните ми! Едни бяха първите, други – моят клас, трети – единствените, четвърти – незаменимите, прекрасните, неповторимите, випуск ,,Юбилеен”… и така мога да изброявам до 40, колкото са учителските ми години! Да бъдем здрави и винаги с достойнство да бъдем заедно!“, заяви думи Л. Кацарска.

Тази година за нея това е второто признание, което получава. През май месец Любка Кацарска бе удостоена с приза „Учител на годината“ в природо-математическо направление.

ЯНА ЙОРДАНОВА