Работниците на Amazon са посрещани от табели, които има напомнят какво не трябва да носят в себе си по време на своите смени, тъй като са колеги с роботи. Мобилните телефони, коланите, ключовете и монетите трябва да се оставят в едно от стотиците шкафчета в центъра за изпълнение на доставки в West Deptford.

Те работят с със сравнително малки роботи, които могат да пренасят почти 560 килограма. Машините се движат на колела със скорост от 1.5 метра в секунда. Работят на втория и третия етаж на склада, на площ почти колкото 30 футболни игрища.

Amazon наема десетки хиляди хора да се грижат за организирането на доставките към клиентите на компанията. Постоянно се отварят нови и нови центрове. Те обаче се стараят да въвеждат възможно най-много автоматизация.

Критици и синдикати изкарват аргумента, че тази автоматизация в един момент ще замени изцяло човешкия капитал. Твърдят и, че складовете на Amazon не предоставят безопасна среда за работа.

„Въобще не става въпрос за хора срещу машини. Става въпрос за хора и машини, които работят заедно, за да постигат задачите.“, обяснява Тай Брейди, главен технолог на Amazon Robotics пред BBC.

Факт е, че работните места в корпорацията се увеличават главоломно. През 2008 година има 20 700 служители, а миналата година са стана 647 500 служители – почасово и на пълен работен ден. В West Deptford има 1500 работници и над 3000 робота.

Нетните продажби се увеличават с 31% през миналата година до $232.9 милиарда, а нетният приход се утроява до $10.1 милиарда.

„Въпреки големите ресурси, с които разполага, има малко факти, които сочат, че Amazon полага значителни усилия да се адресират оплакванията на работниците за стрес, прекалено много работа и други детайли от средата, които водят до болести, контузии и дори фатални случаи.“, пише в доклада на Националния съвет за безопасност и здраве при работа.

Шест работници са загинали в щатските съоръжения на Amazon от ноември 2018-та, а от 2013-та са общо 13.

От Amazon са категорични, че предлагат безопасна среда и, че повишаването на автоматизацията няма да доведе до наемането на по-малко хора.

Доклад на McKinsey Global от 2017 отбелязва, че автоматизацията може да отнеме до 800 милиона работни места по целия свят към 2030 година, макар и да отбелязва, че самият процес може да създава работни места.

Как протича работният процес?

Когато стоката пристигне на първия етаж в склада, тя се качва на конвейер, за да отиде до втория етаж. Там работници я поемат и застават до клетката на роботите. След като сканират продуктите, те ги поставят на робота. През това време непосредствено отзад други роботи се движат, преминават един до друг, но никога не се блъскат. След като роботът разполага с достатъчно стока, той потегля.

След това роботът отива при други служите, които получават инструкции на екран до тях. Взимат продукти от робота, сканират ги и ги слагат в жълти пластмасови контейнери. Те се поставят на конвейер, който ги връща на първия етаж, където трета група служители ги слага в кашоните за доставка.

След като са запечатани, те отново отиват на конвейер, на който машина поставя етикетите за доставка и ги закарва до зоната за изпращане. Там се товарят на камиони и напускат учреждението.

Така работи складът в West Deptford, така работят и много други складове на компанията в Щатите.

Мениджърът на склада Роберто Милър казва, че роботите се занимават с монотонните задачи, за да може хората да вършат по-привлекателна работа. Служителите вече не трябва да вдигат тежките кутии, а това се прави от голяма роботизирана ръка, която има оператор.

В компанията има минимална заплата от 15 долара на час. Хората на пълно работно време получават пълен здравен пакет, пенсионен фонд, възможност за придобиване на акции и до 20 седмици платено майчинство, което може да бъде споделено с партньора.

Достатъчно добри работни условия ли са това?

Националният съвет за безопасност и здраве при работа дава детайли за част от инцидентите. Amazon попада за втора поредна година в списъка на организацията за опасни компании.

Пред декември миналата година машина на Amazon в Robbinsville Township, New Jersey удря флакон с аерозолен репелент срещу мечки. Получават се сериозни изпарения. Около 20 служители са отишли в болница след инцидента.

„Роботите на Amazon поставят служителите в застрашаваща живота среда. Това е поредният огромен пример как компанията слага печалбите над здравето и безопасността на собствените си работници“, каза Стюарт Апелбаум, президент на търговската организация „Retail, Wholesale and Department Store Union“ в изявление след този инцидент.

От Amazon се защитават с твърдението, че приемат препоръки от работниците си, правят и ще продължават да правят промени.

По пътя към стаята за почивка в West Deptford, работниците минават покрай табло с име „Гласове в действие“. Там се добавят препоръките на работниците, които засягат от ефективността на работата до културата на работното място, разказват от phys.org

„Чухме, че искате държачи за чаши по резервоарите и ние ги инсталирахме“, гласи един от надписите.

В края на смяната служителите се отбелязват и напускат, преминавайки през един от четирите детектора за метал.

Трябва ли да се притесняваме, че роботите ще отнемат работата на масите?