Изложбата Леонардо да Винчи ще включва Мона Лиза, която ще може да бъде наблюдавана чрез виртуална реалнос

За да отбележи 500-та годишнина от смъртта на Леонардо да Винчи във Франция, Лувърът подготвя творческа ретроспекция на неговия артистичен път, който ще бъде достъпен за широката публика на 24 октомври 2019 г. Като част от забележителната изложба Лувърът ще представи първото в историята на музея изживяване с виртуална реалност в партньорство с HTC VIVE Arts. То ще съживи портретът на Мона Лиза, най-великата творба на Да Винчи, който ще може да се види с шлема HTC VIVE.

Изживяването „Мона Лиза: Отвъд стъклото“ ще даде възможност на посетителите да се насладят на емблематичната картина в едно виртуално пространство. Те ще имат възможността да се потопят в света на най-великата картина на света като стъпят зад стъклото, за да се докоснат до интригуващия портрет по изцяло нов и трансформиращ начин.

Чрез „Мона Лиза: Отвъд стъклото“ посетителите ще имат възможността да открият детайли в една от най-известните творби на изкуството, невидими за простото око. Чрез въвеждането на нови научни проучвания, които са разкрили тайната на техниките, които художникът е използвал, както и допълнителна информация за идентичността на модела, участниците ще могат да направят още по-задълбочено да разгледат картината, която е обект на интерес и обаяние поколения наред.

Произведена в колаборация с кураторския отбор на Лувъра за тази безпрецедентна ретроспекция на художника, креативното изживяване с виртуална реалност ще позволи на публиката по целия свят да добие по-задълбочена представа за Мона Лиза. Преживяването също така ще бъде достъпно в домашна версия чрез HTC VIVEPORT дигитален абонамент, както и в други онлайн платформи за виртуална реалност , позволявайки на публиката по целия свят да се докосне до „Мона Лиза: Отвъд Стъклото“.

„Мона Лиза: Отвъд Стъклото“ ще отрази революционната практика на Леонардо да Винчи като истински Ренесансов полиматематик, работил в научната, инженерната, архитектурната и художествената сфера. Изживяването с виртуална реалност ще отдаде дължимото на работата на художник, в чиято всеобхватна влиятелна кариера иновацията е играела ключова роля, и ще отпразнува трайното наследство на да Винчи като един от най-великите художници в историята.

Доминик дьо Фон-Рю, Директор по Медиация и Културни програми в Лувъра, казва:

„По повод изложбата на Леонардо да Винчи, а и за първи път в историята на музея Лувърът с радост представя изживяване с виртуална реалност в партньорство с HTC VIVE Arts. Публиката ще има възможността да преоткрие един необикновен шедьовър и да се потопи в него. Този проект ще позволи на посетителите да се запознаят и да научат повече за самата Мона Лиза, отвъд митовете и легендите, които са я придружавали повече от 500 години.“

 Виктория Чанг, Директор на VIVE Arts към HTC, казва:

„За нас е чест да имаме възможността да работим с Лувъра, за да създадем първото виртуално изживяване с HTC VIVE като част от тази монументална изложба. Чрез това ново изживяване публиката по целия свят ще има възможността виртуално да се докосне до Мона Лиза, виждайки и най-фините детайли. Позволявайки на посетителите, който може да нямат възможността да посетят изложбата на живо, да се докоснат до този неповторим шедьовър на Леонардо да Винчи чрез домашната версия ще даде безпрецедентен достъп до най-обичаната картина на да Винчи.“