Протест срещу намалена присъда - от 20 на три години, за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов бе организиран днес пред сградата на Районния съд в град Бяла, област Русе.

Близки и приятели на младежа заявиха, че намаляването на наказанието е пълна подигравка с паметта му. Те издигнаха транспаранти с надпис "Искаме справедливост!", "Това е гавра и подигравка с българския народ", предава БТА.

"Искаме да помолим делото да бъде върнато за преразглеждане, защото има убийство. Не казвам, че някой нарочно е искал да го убие, но са го убили. Трябва нещо да се направи в този съд. Като има удар, като има смърт, трябва да има и наказание", каза Силвия Панайотова - леля на 18-годишния Алекс.

Кметът на Бяла Димитър Славов заяви в качеството си на роднина на Алекс, че това е седемкратно намаление на присъдата.

"Обадиха ми се много хора и всички са шокирани. Нека представител на Апелативния съд във Велико Търново да излезе и да се мотивира", каза Славов.

По време на протеста близки и приятели на момчето пуснаха черни балони в небето и почетоха паметта му с минута мълчание.

Окръжният съд в Русе призна на 14 ноември миналата година Валентин Маринов за виновен за това, че на 8 юли 2017 г. в град Бяла умишлено умъртвил Алекс Ангелов, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Той бе осъден на 20 години затвор, както и да заплати общо 200 000 лева неимуществени вреди на родителите на починалото момче.

Със свое решение от 4 юни тази година Апелативният съд изменя присъдата на първоинстанционния съд, като преквалифицира деянието на подсъдимия и признава Валентин Маринов за виновен в това, че след умишлено нанесена лека телесна повреда причинил по непредпазливост смъртта на младежа. Така намалява и наложеното наказание на три години затвор.

От Апелативната прокуратура във Велико Търново съобщиха на 17 юни, че внасят протест срещу решението на Апелативния съд, като ще настояват за потвърждаване на първоинстанционната присъда.

По-късно същия ден от Великотърновския апелативен съд разпространиха позиция по повод на "крайно негативния медиен и обществен отзвук" относно намаляването на присъдата. От там съобщиха, че съдебният състав е изложил подробни мотиви по отношение на въпроса защо е необходима промяна на квалификацията на деянието. Въззивният съд не споделя изводите на Русенския окръжен съд за наличието на евентуален умисъл на подсъдимия по отношение на настъпилата смърт на пострадалия. Не били налице никакви доказателства по делото подсъдимият да е желал или допускал настъпването на по-тежката телесна повреда, а още по-малко смъртта на пострадалия.

Според Апелативния съд е абсолютно недопустима практиката да се правят опити съдът да бъде притискан да постановява съдебни актове, които погазват закона или са в категорично несъответствие с установените по делото факти, чрез нагнетяване на общественото мнение, чрез протести, шествия. Решението за намаляване на присъдата подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Десетки черни балони в памет на Алекс полетяха към небето днес.