Две строителни обединения с оферти за строителството на подлеза към кв. „Грамада“, цената скочи с близо 670 000 лв., финансирането още не е осигурено

Две строителни обединения спорят за изпълнението на мащабната поръчка на община Благоевград за 2 996 129,82 лв. с ДДС за изграждане на подлез към кв. „Грамада“. Вчера бяха отворени офертите на „Грамада 2019“ ДЗЗД, в което участват софийското дружество „ВДХ“ АД, представлявано от Момчил Борисов, и „Хидростроителство Благоевград“ ЕООД на Емил Павлов, и на сдружението ДЗЗД „Грамада Строй“, в което партньори са благоевградската фирма „Благоустройствени строежи“ ЕООД с управител банскалията Константин Обецанов и софийското „Инж стандарт“ ЕООД със съдружници Янка Темелкова и Таня Величкова.

Финансирането на строителството е по проект „Интегриран градски транспорт на Благоевград“, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, приоритетна ос 1 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Това е второ обявяване на обществената поръчка за подлеза към кв. „Грамада“, първата процедура бе насрочена на 22 април, но нито една фирма не бе подала оферта. Любопитно е, че при повторното обявяване на процедурата цената е коригирана и увеличена с 669 812 лв. В документацията е посочено още, че към момента на обявяване на обществената поръчка няма осигурено финансиране, тъй като още не е сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по „Региони в растеж“. Заради това, в случай че финансиране не се осигури, всяка от страните има право без предизвестие едностранно да прекрати договора 3 месеца след сключването му.

„Консултирахме се с проектантите, които изготвили проекта преди 6-7 години, и се оказа, че цените вече са различни, затова променихме КСС (количествено-стойностната сметка), преди да подадем проекта към междинното звено за оценяване“, обясни промяната на цената на поръчката зам. кметът по европейските програми и проекти Зорница Кралева. Тя обясни, че не е необичайно поръчка да се обявява преди сключването на договора, тъй като по този начин се печели време, необходимо за процедури по обжалване, ако има такива.

„По същия начин пуснахме проекта за саниране на сградите по „Региони в растеж“. Няма опасност проектът да не бъде одобрен и очакваме това да стане най-късно август-септември“, коментира зам. кметът Кралева.

Строители признаха, че в цяла България е практика обявяване на поръчки преди изпълнението им да е осигурено финансово и това не е проблем.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА