В Смарт център - Бургас фирмите откриват много повече от офис площи

Управителят на "Смарт център"- Калина Ченгелиева, е част от екипа на Планекс Инвест ООД - фирмата собственик на сградата


На бул. Транспортна 15 се намира първата офис сграда в Бургас, която покрива най-високите изисквания за офис изграждане, обслужване, визия, управление и удобство на своите наематели

- Г-жо Ченгелиева какво е състоянието на пазара на бизнес сгради в Бургас?

Днес пазарът на бизнес сгради е много различен от този през 2015 г., когато „Смарт център“ беше първата офис сграда в Бургас. Към настоящия момент има няколко завършени, други са в процес на строителство, като има и бизнес сгради, които предстои да се реализират. От 2015 г. в Бургас се наблюдава все по-често откриване на офиси на известни компании от ИТ и аутсорсинг сектора. Към „Смарт“ постъпват запитвания за свободни площи от различни по големина компании от малки и средни фирми, които искат да сменят офиса си, до големи компании, опериращи в други градове, които обмислят откриване на втори или трети офис в Бургас.

 - Какви са тенденциите в наемането на офис площи в Бургас?

- Най-търсени и предпочитани остават площите около 100 кв.м. Те са подходящи както за новооткриващи се офиси на вече съществуващи в други големи градове компании, така и за релокиране на местния малък и среден бизнес. „Смарт център“ осигурява приятни условия на труд. Концепцията му е насочена към човека, към неговия комфорт и удобство по време на натоварения му работен ден. Бизнес сградата разполага със светли и просторни офиси, „зелена“ среда в общите пространства, а стените и настилките са в меки пастелни земни тонове, което допълва усещането за уют и спокойствие.

 - Защо малкият и среден бизнес трябва да се възползва от модерните бизнес сгради?

- Последните години се наблюдава развенчаване на мита, че модерните бизнес сгради са достъпни единствено за големи фирми, в които работят над 100 човека. Малкият и среден бизнес вече се възползва от бизнес сгради като „Смарт“, защото свободните площи се предлагат при достъпни условия и отговарят на нуждите им. Желанието ни в „Смарт център“ е всяка една фирма, търсеща удобство и комфорт за служители си да може да се възползва от една приятна работна среда. В допълнение офис сградата предлага паркинг, заведение за хранене, кафе зона, фитнес, просторна конферентна зала и детски център.

Какви предимства предлага „Смарт“ на представителите от малкия и среден бизнес в Бургас?

- Едно от най-големите предимства в концепцията на „Смарт“ е автономност на всеки офис, гарантираща сигурност на дейността и комуникациите, възможност за индивидуално управление на енергийните разходи, осигуряване на непрекъснат режим на работа с постоянно видеонаблюдение и патрулираща охрана. Към удобствата са добавени високоскоростни асансьори, контрол на достъпа, двойна оптична свързаност, висококачествени стъклопакети с много добра редукция при пропускане на слънчева светлина. Климатичната система е централна VRF – последно поколение, с възможности за различен комфорт, както в отделните помещения, така и в различните зони на едно работно помещение. Сградата разполага с електрозахранване от собствен трафопост и дублиращо захранване с дизел агрегат.

В допълнение към всички съвременни и модерни системи и инсталации е помислено за служителя в сградата, за неговите потребности и професионални особености. Обособена е зона за хранене със 180 места, кафе клуб, фитнес зона с прилежащ английски двор. Следвайки концепцията на сградата има „резервирана“ площ за развитието на детски център или занималня.

 - С какви свободни офис площи разполага „Смарт“ за наемане от малкия и среден бизнес?

- „Смарт център“ разполага с пет етажа офис площи, клас А. Към момента са свободни площи тип „open space”, които дават възможност за изграждане на офиси от 23 кв.м. до 2500 кв.м. Всеки наемател се възползва от предоставените удобства в сградата. Офисите се завършват според индивидуалните желания на клиента с възможност за разполагане на санитарно обслужващо помещение в тях. На всеки етаж са осигурени открити или остъклени тераси, организирани като зони за отдих.

 - Кои са компаниите, които вече са се възползвали от благоприятните условия на „Смарт“?

- Компаниите, които се възползват от удобните условия в „Смарт Център“, са представители на различни сектори. През 2018 г. Booking.com за първи път отвори при нас офис извън София, като в началото концепцията беше да е временен. В момента имаме стабилни бизнес отношения с тях и заедно  работим по откриването на постоянен офис при нас.  Други компании са BOR (Bulgarian Online Research), предлагаща онлайн маркетинговите проучвания, която започна с шест служителя през 2017 г., в момента за нея работят около 30 души и продължава да наема нови; датската Флекс лоджистикс, занимаваща се с международен транспорт между скандинавските държави, Великобритания, Бенелюкс, Франция, Испания и Португалия; Бизнес Комуникации ООД, бързо развиваща се аутсорсинг компания. Преди около месец А1 релокира своя офис корпоративни клиенти в „Смарт“.  

В момента сме в процес на преговори с две известни аутсорсинг фирми с офиси в София. С привличането им броят на работещите в „Смарт“ ще се увеличи с нови 100 служителя.

 Смарт център е носител на втора награда за „Технологична бизнес сграда  на годината“ в издание 2017 г. на престижните отличия Innovation, Technology & Sourcing Awards и призьор в категория „Инвеститор на годината“ на Годишните награди на Imoti.net  за 2017 г.

 


В категории: Бизнес