Разделение в големите градове и курортите на парти и тихи зони – за това настояват от бизнеса след официалното въвеждане на новия Закон за защита от шума. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов посочи в „Тази сутрин”, че промените се направени без официално обществено обсъждане.

„Трябва да има райониране, трябва да се знае – както го направиха в Гърция, Испания, Италия. Трябва да има зони, в които може да се вдига шум. Дали ще бъдат до летището или където няма хотели. Не може да кажем на всички в 23 ч. вече няма живот. Това го няма в нито една страна”, каза председателят на БАЗ.

За нарушители, новият закон предвижда санкции до 12 хил. лв.  и затваряне на заведенията.

„Този закон е безумен, внесен от хора, които не са запознати с бизнеса и туристическата обстановка в страната. Приет от хора, които не ги интересува какво ще се случи в нашия бранш. През лятото хората излизат след 21 ч., тоест това е невъзможно вече, защото в 23 ч. всичко трябва да е приключило. Тук не става въпрос за музика, а работа на открито”, заяви още той

Алибегов допълни, че повече от 15 години Слънчев бряг се рекламира като парти дестинация, а новият закон ще я превърне в семейна дестинация.

„Малкият и среден бизнес ще понесе целия негативизъм и от страна на клиенти, и от финансови загуби. Не знаем до каква степен ще бъдат загубите, но предполагаме, че ще има фалити. Този закон е от 80-те години, те не направиха нищо ново – децибелите не са пипнати”.

От бизнеса са категорични, че ще организират национални протести.