Атина. Около гръко-турските отношения се вдига голям шум. До известна степен това е оправдано. Също така, донякъде, това е резултат от сензационализма и невежеството относно същността на проблема, пише гръцкият вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
За съжаление, има изобилие и от сензационализъм и от невежество, което означава, че задачата за разрешаване на този въпрос е изключително трудна за всяко правителство в Атина.
Има обаче и друг фактор, който изисква сериозно обмисляне, и това е свързано със способността за предвиждане на събитията, или по-точно, за досещане какво ще направи Вашингтон оттук нататък. И когато говорим за Вашингтон, имаме предвид президента Доналд Тръмп. Четем категоричните послания, изпратени от американски служители, но в крайна сметка в столицата на САЩ решенията се взимат от един човек.
Американско-турските отношения навлязоха в период на напрежение. Настойчивостта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по отношение на закупуването на руската ракетна система С-400 се сблъска с междупартийната решителност на Конгреса на САЩ, която отказва да даде зелена светлина за доставката на изтребители F -35 на турските военни, ако сделката за противовъздушната система се реализира.
Единственото твърдо послание на САЩ към Анкара да не възпрепятства сондажните дейности на ExxonMobil бе прочетено правилно от Ердоган.
Въпросът е дали Белият дом ще продължи да изпраща същото послание сега, когато напрежението нараства. Ще продължат ли САЩ да подкрепят Кипър? Ще предупредят ли Турция да не предприема проучвателни дейности в морската зона между Кипър и остров Кастелоризо?
Вашингтон има ясна представа за това какво е заложено на карта. Министърът на отбраната на Гърция обясни много ясно какво ще направи всяко гръцко правителство, ако Ердоган направи подобен ход.
САЩ са единствената страна, която може да реагира ефективно. Тръмп има способността да упражнява икономически натиск върху Ердоган до точката на политическо и икономическо задушаване на Турция. Плътното присъствие на американските сили в региона също би могло да има решаващо въздействие. Но никой не знае как ще реагира Тръмп и какви семейни връзки ще играят зад кулисите.
Накратко, това е трудна ситуация. Не само че имаме непредсказуем съсед, но и непредсказуем лидер от другата страна на Атлантика.

Превод и редакция: Иван Христов