Специални камери на Huawei, които разпознават лица, скоро може да бъдат инсталирани по улиците на Белград.

Китайският технологичен гигант иска да оборудва сръбската столица с тези устройства в рамките на своя проект „Сигурен град“, пише „Форин полиси“, като уточнява, че всичко е тръгнало от една катастрофа преди пет години.

През 2014 г. млад мъж умира в Белград, след като е блъснат от лека кола, отдалечила се с висока скорост от мястото на инцидента. Сръбската полиция го издирва месеци наред и най-накрая установява, че човекът е избягал в Китай. На тамошните власти били изпратени снимки на извършителя и отговорът дошъл бързо – само след три дни.

Китайските власти са арестували шофьора благодарение на технология за разпознаване на лица. Това впечатлило съответните шефове в Сърбия, пише „Форин полиси“.

Китайският технологичен гигант Huawei анализирал този случай в документ за своя проект за сигурни градове, който би трябвало да оживее в Белград. Фирмата твърди, че приложението на тяхната технология ще ускори значително полицейското разследване, ще намали престъпността и възможността за действия от страна на организираната престъпност.

Идеята беше посрещната с неодобрение от граждани и активисти, според  които става дума за нарушаване правото на лично пространство, поради което изследването беше свалено от сайта на компанията, но идеята остава жива, пише хърватският „Ютарни лист“.

Планът е през следващите две години да бъдат инсталирани около 1000 камери на 800 места в цял Белград, като задача им ще бъде разпознаване самоличността на заснетите лица, както и разпознаване на регистрационните номера на извършителите на тежки пътни нарушения.

За плана съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович, чието желание е с високотехнологичните камери да бъдат покрити всички важни места в града. Още преди изказването на Стефанович обаче Huawei е инсталирал стотина камери на около 60 места в града в рамките на подготвителната фаза на проекта.

Huawei от известно време е мишена на атаки от страна на САЩ, които твърдят, че китайската компания използва технологиите за шпионаж и за събиране на много лични данни. САЩ все пак не казват, че и техни компании използват подобни технологии, но това е друга история.

Тревогите около технологиите на Huawei вече се разпространяват и в Европа, като китайската компания има все по-ограничен потенциал за ръст поради негативния нюанс около своите технологии. „Форин полиси“ посочва, че във всичко това Сърбия може да стане един вид опитно зайче. По примера на Белград може да се види как ще реагират гражданите на идеята те във всеки един момент да може да бъдат снимани и идентифицирани.

Сдружения за човешките права изтъкват, че системата за разпознаване на лица нарушава основните права и свободи на гражданите. 

От своя страна Huawei твърди, че тя е само доставчик на оборудването за проекта по поръчка на сръбското вътрешно министерство.

В проучването, което вече е свалено от сайта на компанията, се посочва, че проектът „Сигурни градове“ в момента се провежда в 230 града по света – от Малта, Турция, Русия и Украйна до Азербайджан и Казахстан.