Първата част на „Играта на играчките“ (Toy Story) се появи през 1995 година. Това беше първият пълнометражен компютърно анимиран филм. Тогава компанията разби всякакви представи и премина всякакви граници на възможното.

Вместо  опростените отделни капчици, видяхме дъждът беше илюстриран като нещо, което се стича и оставя следи по прозореца. Сега, 24 години по-късно, идва следващата част, в която ще има реалистична буря, реалистичен ефект на капките върху различни обекти и течаща вода по улиците. Може да видите част от това във видеото отгоре.

Технологиите на Pixar са изминали дълъг път от началото на поредицата

Да започнем с това кои познати персонажи ще видим и кои актьори ще се превъплътят в тях – Уди (Том Ханкс), Бъз (Тим Алън) и Джеси (Джоан Кюсак). Новите играчки ще са Дюк Кабум (Киану Рийвс), Форки (Тони Хейл), Дъки (Кийгън-Майкъл Кий) и Бъни (Джордан Пийл).

Историята поема от там, където свърши третата част. Анди предава играчките си на Бони, която се приготвя да започне училище. Тя е нервна и Уди иска да ѝ помогне. Разбира се, като се присъедини към нея, нищо, че играчките не са разрешени. Неговото решение води до поредното приключение за бандата, което проследява как той е готов на всичко, за да направи Бони щастлива.

Напредъкът в инструментите за анимация на Pixar им позволява да създават сцени и персонажи, които не са били възможни преди. Пример за това са движенията на Ханк Октопода от „Търсенето на Дори” през 2016-та и вече споменатата дъждовна сцена от “Toy Story 4”.

Въпреки големите възможности, от Pixar са си поставили за цел да не се отнасят и да не развалят външния вид и усещането за героите. Това не е лека задача, тъй като софтуерът се променя от филм на филм и персонажите трябва да се изграждат наново за всяка серия.

„Ако пробваме да използваме Уди от втората част, то ще е като да сложим CD диск в Blu-ray плейър. Просто няма да се получи както трябва.“, обяснява режисьорът Джош Куули.

Един от новите персонажи е Форки.

След като персонажите са пресъздадени, аниматорите ги подобряват и добавят повече детайли. Например по дрехите на Уди може да забележим тъканите в голям детайл, на места влакно по влакно. Анди пък вече изглежда много по-реалистично. Най-важното, което авторите на филма искат, е движенията на Уди и компания да са анимирани по начина, по който са били до сега.

„Ние създадохме този свят. Не искаме да оплескаме нещата“, разказва дизайнерът на продукцията Боб Паули.

Вдигане на летвата

„Играта на играчките 4“ ще се появи в кината на САЩ от 21 юни. Първата сцена ще ни върне девет години назад. Ще видим изливаш се дъжд над къщата на Анди. Реалистичната дъждовна сцена е била невъзможна за продукция в предните части. Още в първата част авторите искат да има буря в сцената, когато Уди и Бъз са затворени в стаята на Сид. Тогава обаче не са имали нито нужната технология, нито нужния опит в екипа си.

Тогава правят компромис. Вместо да покажат валящия навън дъжд, те създават кадри, на които отвътре се вижда прозорец с течаща вода по него. Така загатват какво се случва отвън, без да трябва да го пресъздадат изцяло.

„Беше също толкова емоционално и важно за историята, но просто подходихме по-креативно, за да не трябва да правим дъжд в пълния смисъл на думата.“, разказва Паули.
В магазина за антики има милиони предмети

В началните кадри, благодарение на новите „оръжия“ в ръцете на Pixar ще видим реалистичен дъжд. На пода, по шкафовете и рафтовете може да се добави прах, за да се подсили атмосферата. На горния кадър виждате, че в античния магазин има милиони предмети – лампи, чинии, играчки. Ще бъде много реалистично.

Най-голямо развитие има при изображенията, в които има светлина. В първия филм създаването на едно отражение в огледало е отнемало половин ден, разказва технологичният ръководител Бил Рийвс. Днес това се случва автоматично. При моделирането се отбелязва, че огледалото има отразяваща повърхност. Сега трудността не е в добавянето на отражения, а в премахването им, ако идват в повече на дадена сцена.

Продуцентът Джонас Ривера е категоричен, че макар и всичко да е на толкова високо ниво, те успешно са запазили визуална консистенция на всички образи.

„Нашата надежда е, че ако сте гледали всички части, вие ще усещате едно и също нещо във всяка една серия. Ще видите, че има подобрение, но сме направили всичко по начин, който да позволи на отделните части да останат свързани.“

Това ли е последната част?

Много критици и зрители бяха категорични, че “Toy Story 3” бе перфектната анимация, макар и сърцераздирателна такава. Те бяха изненадани, когато стана ясно, че ще има четвърта част. Дори самите създатели на филма не са го очаквали.

„Всички ние усещахме, че всеки един от филмите беше край на историята, когато той тръгваше по екраните на хората. Всички ние сме леко изненадани дори сега, докато правим четвъртата част.“, добавя продуцентът Марк Нилсен.

Те обаче са категорични, че това наистина може да е последният филм от поредицата. Дори Том Ханкс, който озвучава Уди, отбеляза, че краят на „Играта на играчките 4“ е „исторически момент“. Той обаче споменава, че би бил щастлив да има пета серия.

„Никога не знаем. Нашият фокус беше да направим  “Toy Story 4” завършен филм, който съвпада с всички останали.“, завършва Нилсен, цитиран от CNET.