След седмици на протести, целият свят следи какво се случва в Хонконг. Но външният министър на Китай Ван И не е доволен от цялото това внимание. Той заяви, че Хонконг не се нуждае от намесата на "черните ръце" на западни сили, които се опитват да подкопаят сигурността на този китайски административен район, съобщават от БТА.

Демонстрациите срещу проекта, който ще позволява жители на Хонконг да бъдат пращани във вътрешността на Китай, за да бъдат съдени, бяха съпроводени от най-голямото насилие откак бившата британска колония бе предадена на Китай през 1997 г. Администрацията на територията замрази законопроекта, но вчера нейният ръководител Кари Лам отказа да обяви, че той ще бъде оттеглен завинаги.

Първият дипломат на Китай каза, че предложеният от хонконгската управа законопроект "напълно отговаря на интересите на народа на Хонконг" и че правителството в Пекин официално е изразило подкрепата си за него. "Онова, от което трябва да се защитим, е, че някои западни страни се възползват от въпроса, за да създават проблеми и да подтикват опозицията в опит да бъде унищожена социалната стабилност и прилагането на принципа "една страна, две системи"", каза министърът. "Трябва да кажем на висок глас: махнете черните си ръце. Хонконг е вътрешен въпрос на Китай. Не се нуждаем от вашата намеса тук. Хонконг не е място, където да си разигравате коня", заяви китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.