Само във Флагман! Брутална секира за хиляди стоматолози и пациенти – нови правила орязват 80% от дейностите и надуват цените

Напливът ще бъде огромен, достъпът – затруднен, цената – увеличена, алармират зъболекари от Бургас


Общопрактикуващите стоматолози от своя страна ще бъдат оставени без работа и респективно без приходи и възможност да изкарат заплатата си, алармират зъболекари

Бруталнасекира очаква цяла медицинска прослойка – тази на стоматолозите, след като бъдат приети новите правила за работата им. Група зъболекари от Бургас алармират за проблема чрез Флагман.бг. Те не пожелаха да застанат с имената си, за да не бъде упражнен натиск върху тях. 

Основният проблем е, че ограничават общопрактикуващите лекари по дентална медицина да не могат да работят по 80% от нещата, които правят ежедневно. Така пациентът трябва да търси специлист-стоматолог с взета специалност – хирург, ендодонт, детски специалист и т. н.

Такава специалност имат много малка част от стоматолозите в цяла България – от  9000 зъболекари числото на специалистите е една десета и те са ситуирани в няколко големи градове в страната, предимно където има Медицински факултет. Така накрая някои хора ще трябва да пътуват по 500 км, за да си извадят зъб, ще се вдигнат и цените на услугите, алармират медиците.

"Ние сме абсолютно ЗА да се изготвят и приемат правила за добрата практика по дентална медицина, но те да дефинират КАК трябва да се извърши една манипулация, а не КОЙ или КЪДЕ (в какъв тип лечебно заведение) трябва да я върши“, казват стоматолозите от Бургас, които се свързаха с Флагман.бг.

От думите им стана ясно, че Министерството на здравеопазването е възложило на Българския зъболекарски съюз изработването на споменатите правила с краен срок за предаването им 30 юни 2019 г. Стоматолозите, които трябва да спазват въпросните правила и уж да ги приемат на свой форум, научили това преди може би седмица, а до 30 юни остават 4-5 дни, което е първият проблем. „Не бяхме информирани, а правилата, касаещи нас и работата ни, не бяха поставени на широко обсъждане от колегите“, казват зъболекарите от Бургас.

Вторият и по-големият проблем е, че в първоначалния си вид, в който са представени, правилата лишават общопрактикуващите лекари по дентална медицина от около 70-80% от работата им. Забранени са дейности като екстракция на многокоренови зъби, лекуване на многокоренови зъби, лекуване на детски зъби с пулпит и периодонтит, имплантология, ортодонтия и още други дейности.

Целият този обем от работа се прехвърля само към специализираните кабинети. От тук идват две, според стоматолозите, абсурдни следствия, които ощетяват гилдията и всички до един пациенти, нуждаещи се от дентални грижи. „Ние все пак сме с образователна степен магистър по дентална медицина и в допълнение ежемесечни, скъпоплатени курсове и обучения в страната и чужбина, оставаме едни пломбаджии и то на най-елементарни случаи и с правото да преглеждаме и изпращаме всички нуждаещи се за специализирано лечение, при положение, че няма реална нужда от това“, коментират зъболекарите.

Имайки предвид изключително ниския брой специалисти (поради затворената система за специализация, която по общо мнение нарочно се държи така, за да се контролира от същите тези хора), концентрацията на тези специалисти само в 4 или 5 големи града, обикновено такива с университети по медицина в тях, а и не на последно място цената на лечението при специалист... на практика оставя без лечение или с изключително затруднено такова една огромна част от гражданите! Напливът ще бъде огромен, достъпът – затруднен, цената – увеличена. Общопрактикуващите стоматолози от своя страна ще бъдат оставени без работа и респективно без приходи и възможност да изкарат заплатата си!

„И всички тези неудобства в името и в ползата на една много малка част от стоматолозите, които нарочно дърпат чергата към себе си – дали от алчност, дали с други подбуди, не се наемаме да кажем! Министерството на здравеопазването изглежда като пряк съучастник и дори поръчител в случващия се процес“, коментират бургаските зъболекари.

 „Бяха ни казани много лъжи, като например, че това се прави, за да се уеднаквим с европейското законодателство, но ние се снабдихме с правилата за работа в Германия и други европейски страни и се оказа, че там няма никакви подобни силно рестриктивни закони“, казват стоматолозите.

На 21-ви юни в Парк Хотел Москва ще се проведе Конгрес на стоматолозите. Там ще бъдат гласувани и правилата.

Флагман.бг ще следи казуса с извиването на ръцете на стоматолозите и ще информира своите читатели за неговото развитие.


В категории: Здраве