Налага ли ви се да правите презентации на работното място? Зависи ли от тях като колко успешна ще бъде оценена вашата работа? Притеснявате ли се по време на презентиране? Ако отговорът на тези и други подобни въпроси е „Да!“, то Microsoft са уцелили в десетката с новото си творение. То е подходящо не само за професионалисти в дадена област, но и за ученици и студенти, които също разчитат много на презантациите.

Microsoft обяви голям ъпдейт за PowerPoint Designer, инструмент захранван от изкуствен интелект, който ни предлага идеи за презентациите, които правим. От както е пусната опцията преди няколко години, с нея са създадени над милиард слайда. Това доказва заявките на компанията за по-високо ниво на крайния продукт, но и пестене на време. На практика изкуственият интелект чете информацията, предлага промени по външния вид и представянето на информацията.

Настоящият ъпдейт включва три нови възможности, които да правят слайдовете по-убедителни

Първото подобрение се касае до използването на брандирани темплейти за презентации. Designer ще оформя съдържанието, така че да пасва на корпоративната идентичност (цветове, шрифтове, цялостно излъчване). Ще изрязва снимките по перфектен за темплейта начин, ще препоръчва икони и картинки.

Помислено е и за хората с по-стандартни нужди. Ако нямат брандиран темплейт или искат да си направят презентация от нулата, Designer ще прави предложения според контекста. От Microsoft показаха слайд с текст “Q3 Data Analytics”. Отстрани веднага се появяват няколко снимки, които можем да използваме за комерсиална цел като част от дизайна на презентацията.

Третата нова възможност на PowerPoint Designer е да дава повече контекст на данните, които се използват. Проучвания на Microsoft Research са показали, че добавянето на познати сравнения към дълги числа прави информацията по-лесно смилаема и ангажираща.

Като пример се посочва текст в презентация, който гласи „самолетите летят на височина от 30 000 фута“. Приложението предложи добавянето на факта, че 30 000 фута представляват приблизително височината на Еверест.

Някои от функциите ще бъдат пуснати веднага в Office 365, други ще минат първо през Office Insider.

Освен промените в Designer, Microsoft обяви, че работи върху Presenter Coach

Това е инструмент, който да помага на хората да представят презентациите си. Дава съвети и информация за подобряване на презентационните умения. Има режим за репетиция, който съпровожда потребителя по време на тренировките. PowerPoint ще слуша презенитрането и в края на репетицията ще даде детайлна оценка на представянето и препоръки върху какво да се работи.

Следи дали използваме неподходящи думи и изрази, дали иамме думи за пълнеж, дали се движим с правилното темпо, дали четем прекалено много от самата презентация и други подобни детайли.

Очакваме тази функционалност да се появи по-късно през това лято.Какво мислите за тези подобрения? Ползвате ли Office 365?