Бургас е домакин на най-големия плувен турнир, провеждан в България от 34 години

Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, председателят на федерацията по плуване Георги Аврамчев, шампионката Таня Богомилова и директорът на спортната дирекция в Общината Веселина Деведжиева съобщиха подробности за форума


ОЗК Арена измъкна домакинството от Гърция, тук ще дойдат 200 таланти от цяла Европа

Бургас ще бъде домакин за състезанието по плуване „COMEN CUP”, което ще се състои на 21 юни в плувния басейн „Парк Арена ОЗК”.

Турнирът ще продължи 3 дни - 21, 22 и 23 юни. Спортен форум от подобен мащабен по плуване не е имало от европейското първенство по водни спортове, провело се през далечната 1985 година в София.

Бившият олимпийски шампион по плуване, Таня Богомилова и председателя на Българската Георги Аврамчев споделиха пред бургаските медии, че това е едно от най-важните плувни състезания за годината в световния календар.

Заради вътрешен конфликт между треньорите на 6-те бургаски клуба няма да има бургаски състезател, стана ясно от думите на Георги Аврамчев.

Участниците в състезанието пристигат от 17 държави - над 200 плувци. Състезателите са в 2 възрастови – девойки от 13 до 14 години и  юноши от 15-16 години. Турнирът се разделя на 32 дисциплини по 2 серии като първата започва в 9:30, а втората в 17:30.

По регламент всяка държава има право да доведе по трима свои съдии като на този етап се счита че предимно повечето държави ще оставят съдийството в ръцете на българските съдии. Българският селекция е съставена от 11 човека – 5 мъже и 6 жени като Йосиф Миладинов и Калоян Лефтеров са две от известните български имена, които ще вземат участие в турнира.

„Състезанието трябваше да се проведе в Гърция, но с общи усилия успяхме да го пренесем в България”, сподели Таня Богомилова и изтъкна, че предимствата на плувния комплекс в Бургас са много и това е основната причина да приемем престижния форум.

"Ние се радваме, че може да организираме такъв турнир. Това е благодарение на факта, че през последните няколко години Община Бургас влага доста средства в изграждането на нова спортна инфраструктура", каза Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Бургас.

На 21 юни в 17:00 е официалното откриване на турнира като на 23 юни в 17:00 започват големите финали. След завършването на турнира, ще се състои малко парти на „Парк Арена ОЗК” за всички участници и треньори.

Междувременно от Българската федерация по плувни спортове заявиха желанието две от общо четирите олимпийски квалификации, които ще се проведат в страната ни през 2020 година, да бъдат в Бургас.

"Благодарение на това прекрасно съоръжение "Парк Арена ОЗК", може да проведем такова мащабно събитие като COMEN CUP. Това е най-доброто съоръжение в цяла Източна Европа", подчерта председателят на БФПС Георги Аврамчев.


В категории: Спорт