Откриването на конкретния човек по неговия IP адрес става все по-реално. Стрийм платформата Twitch се обърна към съда на щата Калифорния с искане да бъде установена личността на троловете, които по предварителна уговорка в края на миналия месец масово са стриймвали чрез услугата нелегално и забранено съдържания.

Агенция Bloomberg съобщи, че са показвани порнографски клипове, филми на Брентън Тарант, защитени с авторски права филми и предавания и други подобни материали. Въпреки че всички стриймове от подобен род бързо са премахвани, атаката на троловете е била толкова масирана, че се наложило Twitch да изключи за два дни възможността за стриймване от страна на новите потребители.

The Verge съобщи днес, че юристите на платформата са завели съдебно дело и искат от съда да разреши да бъдат разкрити личностите на троловете. Платформата иска съдът да забрани на тези хора да използват Twitch и да ги принуди да заплатят компенсация за реализираната загуба.

„Платформата Twitch е готова да направи всичко възможно, за да защити своето име и да направи невъзможно повтарянето на нещо подобно в бъдеще“ – завиха представителите на онлайн услугата.

The Verge отбеляза, че Twitch е първата стрийм платформа, която дава на съд своите потребители за нарушаване на правилата и това явно ще бъде прецедент.

А разкриването на личността на троловете не е особено сложно. Необходимо съдът да издаде нареждане на интернет провайдъра или мобилния оператор да даде данните на потребителя зад съответния IP адрес. По принцип, при подаване на молба за използване на интернет, всеки вписва своите имена и точния адрес.