Някои художници разчитат на провинциалното спокойствие, за да "захранят" творческия си процес. За кубинеца Сандор Гонсалес идеалното място за рисуване е под водата в компанията на разноцветни карибски риби и фантастични корали, предаде Ройтерс.

Четиридесет и две годишният Гонсалес първоначално се прочува у дома и в чужбина с преобладаващо черно-белите си рисунки на въображаеми градски пейзажи, вдъхновени от пътешествие до Европа и отразяващи агресивноста на съвременния живот в градовете.

Преди шест години, след водолазно гмуркане, Сандор Гонсалес открива вдъхновение на напълно различно място - под водата, където царува спокойствие, формите са недокоснати от човека, звуците са приглушени, светлината се стеле на вълнички.

Гонсалес е чувал за биолог в Испания, рисуващ под вода, но решава да експериментира сам, докато открие как да твори с въглен или маслени бои, които не се разтварят, за разлика от пастелите и водните бои.

Кубинският художник научава как да потапя платната си за минимум един час и да ги изплаква от сол и органична материя, преди да ги извади да съхнат.

"Всичко започна като хоби, страст. Сега обаче изпитвам необходимост да идвам тук и да рисувам под вода, защото подобно спокойствие не може да се намери никъде на сушата", споделя Сандор Гонсалес от любимото си място за гмуркане - Пунта Пердис.

Художникът твори под вода в пълно водолазно снаряжение. Гонсалес плува 60 метра, за да достигне до статива си, закрепен към морското дъно на дълбочина от около 6 метра, носейки със себе си платна и пособия като шпатула с оловна тежест.

Сандор Гонсалес споделя, че не планира предварително, а се оставя вдъхновението да го споходи, изпадайки в състояние на медитация в кристалната вода.

Художникът, препитаващ се от продажбата на творбите си на цена от около 1000 долара, се е превърнал в атракция за туристите. "За тях това е новост", казва дългогодишният местен инструктор по гмуркане Ектор Ернандес.