Стара Загора се нарежда след София по предоставяне на социални услуги. В момента те са 38, работи се по още шест проекта. Това сподели зам.-кметът Иванка Сотирова на информационна среща, на която бе представена Националната стратегия за активен живот на възрастните хора.
 
България е една от страните с най-бързо застаряващи хора-статистиката сочи, че 17.4% от населението е над 65 години. Най-висок е делът на лицата над 65 и повече години във Видин – 30.2%, за Старозагорска област той е 22.3%.
 
В Стара Загора Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019-2023 г.) представи доц. д-р Георги Бърдаров от Софийския университет. Основната цел е създаване на условия за активен и достоен живот на възрастните хора чрез осигуряване на равни възможности за пълноценното им участие в икономическия и социален живот на обществото.

Насърчаване на активния живот в сферата на заетостта, на участието в обществото, на самостоятелния живот, както и създаване на капацитет и благоприятна среда за активен живот на национално и регионално ниво, са основните приоритети на стратегията.
 
„През 2018 г. стартира програмата „Патронажна грижа“, вече има подписани 20 договора. Тя предлага екипи от медицински и социален работник да посещават възрастни хора и да ги обгрижват. Най-сериозно е положението при жените от 65-69 години“, сподели зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.  

 
Експертите в ресорното министерство Теменужка Златанова и Илия Гаралиев представиха новия Закон за предприятията на социалната и солидарна икономика, Правилникът за неговото прилагане, който влезе в сила от средата на месец май и утвърдената Методика за оценка на социалната добавена стойност.
 
Националната стратегия за активен живот на възрастните хора е част от Информационна кампания „Промяната е в нашите ръце“ по инициатива на Министерството на труда и социалната политика.