Годините ни пълнят с радост и спомени, но и се изписват на лицето. Появяват се бръчки, а понякога изражението става уморено, намръщено или дори гневно. Всички тези изненади на времето може да се тушират с ботокс, мезотерапия, плазма терапия или лифтинг. Кога и как се правят тези разкрасителни процедури обяснява д-р Стефан Комитски, специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Преди „изтриването“ на бръчките първо трябва да се изясни колко са големи, колко са дълбоки, какъв е броят им, къде се разполагат. Дали са динамични и се получават при мимика, или са статични - има ги, когато лицето е в спокойно състояние, дали се задълбочават с годините и т.н.. След това се решава кой метод ще разкраси лицето най-добре.

 

Ботулиновият токсин прекрасно освежава лицето. „Ботоксът е инжекция, която парализира мускулатурата в дълбочина и тя се съкращава по-слабо, с което надлежащата кожа се изглажда. Процедурата се прави обикновено за горната част на лицето, за зоните между очите, между веждите, челото. Важно е да се прецени каква е силата на мускулатурата, каква доза да се използва, кои места да се убодат“, обяснява д-р Комитски и успокоява, че когато инжектирането се направи елегантно, не се получава лице, което прилича на гротескна маска. Действието на ботокса се разгръща за около седмица, остава за 5-6 месеца и постепенно се изчерпва. Процедурата може да се прави многократно като е възможно с времето да се получи лека атрофия на мускулатурата и ефектът от инжектирането да е по-дълъг. Ако организмът реагира негативно на ботокса като го прави по-краткотраен, използваният вид трябва да се смени с друг.

 
Докторът успокоява: Когато инжектирането се направи елегантно, лицето ви няма да прилича на гротескна маска.

Хиалуроновата киселина се използва за запълване на зоните по лицето, където се е загубил обемът. Подходяща е за запълване на гънки, бръчки, увеличаване обема на устните, особено при напредване на възрастта, когато те стават тънки, губят обем, издължават се. Хиалуроновата киселина е временна, издържа около година и намалява постепенно.

Най-добрият ефект за разкрасяване на лицето е комбинацията - ботокс и хиалуронова киселина.

При мезотерапията се правят многократни убождания в повърхностите слоеве на кожата и в малко по-дълбоките слоеве и се вкарва коктейл от витамини и силно разредена хиалуронова киселина, които предизвикват образуването на колаген и кожата на лицето се освежава.

Искате ли да се разкрасите с плазма терапия, ще ви вземат около 20 мл кръв от вената, която ще се обработи. Еритроцитите, които правят кръвта червена, ще се отстрани, и ще се получи плазма, богата на растежни фактори и тромбоцити. Тя се инжектира в подкожието, предизвиква разрастване на колаген, който прораства като мрежа, храни по-добре кожата и я освежава. Може да се инжектират 1-2 серии плазма през 15-20 дни, и два пъти годишно да се правят поддържащи терапии.

В краен случай лифтинг

Когато тези процедури не могат да постигнат нужния ефект, идва лифтингът, който се прави от хирург. Изборът на метод е между – класически, при който се правят по-големи разрези, но са все скрити в косата или ендоскопски. Може да бъде на цялото лице, на челото, на веждите, на шията. Класическият е среден долен лифтинг и ефектът на подмладяването е с около 10 г. При него се оформя шията, брадичката, ъглите на устата, скулите. Кожата се повдига нагоре и назад. При добре извършен лифтинг, трайността му е от 5 до 8 г. Лифтингът на челото се прави при тежки бръчки на челото, в областта на очите, спадане на веждите, защото мастните тъкани са изчерпани. Ако се наложи, леко се изпилява и увиснал нос. Хирурзите могат да постигнат съвсем естествено повдигане и оформяне края на веждата и отваряне на очния ъгъл нагоре на своя пациент. При долната блефаропластика се изглаждат назолабиалните бръчки, оформят се скулите, премахват се торбичките под очите и излишната набръчкана кожа. При блефаропластиката на горните клепачи се премахват мастните торбички и излишната кожа в тези зони.

Финалнотото „докосване“ на хирурга след лифтинга може да е за изглаждане на някои мимически бръчки и несъвършенства с малко хиалуронова киселина, но как, колко и къде преценява специалистът.