Украинският лидер Володимир Зеленски, който смята да стане "президент на мира", представи в Париж и Берлин плановете си за уреждане на конфликта в Донбас. Основен резултат бе договорената за най-скоро време нова среща на върха в нормандски формат с участието на Русия, пише в коментар за обиколката руският в. "Комерсант" , цитиран от БТА.

Откакто встъпи в длъжност, Зеленски разговаря за пръв път с лидерите на две водещи държави от ЕС, влизащи в т. нар. нормандска четворка, която търси решение за конфликта в Украйна, посочва вестникът. Той припомня изявлението на руския президентски говорител Дмитрий Песков, че Кремъл внимателно следи изказванията на новия украински президент и вижда в позицията му сходство с тази на бившия - Петро Порошенко. Експерти на "Комерсант" обаче отбелязват новия стил на Зеленски, разчитащ да стане "анти-Порошенко" - "президент на мира".

Политологът Александър Гушчин забелязва в подхода на Зеленски "много нови неща, независимо от липсата на готовност за преки преговори с Донбас", и "опит да демонстрира нов подход към президентския пост, като загърби назадничавата политическа практика на своя предшественик".

"Засега е рано да се каже, че Зеленски може радикално да промени ситуацията в Донбас. Но въпреки твърдата си риторика той говори и за мека сила, за това, че мирът няма алтернатива, че трябва да се реинтегрират хората, а не териториите, и за съпротивата срещу това от страна на част от украинската политическа класа. В този контекст, независимо от привидната приемственост, има видима разлика с Петро Порошенко", казва аналитикът.

За европейската обиколка на украинския лидер "в Русия се пише с разочарование, подигравки и изобличения. Не бива да забравяме обаче, че с оглед продължаващия остър конфликт президентът (. . .) може да заема само една позиция: да отстоява националните интереси на страната такива, каквито ги виждат в Киев", коментира наблюдателят Борис Макаренко.

Освен това "Володимир Зеленски тръгна на избори като "анти-Порошенко" и при тлеещия конфликт, който все пак не крие риск от неминуема експлозия, той иска да стане "президент на мира" и ще има различен поглед върху много проблеми", допълва руският експерт.

Зеленски "не е съвсем наясно с това колко е сложно президентското му управление", заявява пред "Взгляд" руският сенатор Алексей Пушков.

Той коментира изказване на Зеленски в интервю за германския в. "Билд" по повод евентуален бъдещ разговор с президента на Русия Владимир Путин. "Ще започнем с това, че Донбас и Крим - това е Украйна", заяви Зеленски и подчерта, че се надява на скорошно "връщане" на полуострова.

"Идеята на Зеленски е провал във всеки смисъл (. . .)

Ако Зеленски смята да сведе цялото време, докато е на власт, до полемика с Русия за Донбас и Крим, управлението му ще бъде крайно несполучливо", прогнозира Пушков.

Той припомня, че бившият президент Петро Порошенко се е мъчел да изгради вътрешната и външната си политика тъкмо на този подход - поставил е на преден план въпросите за Донбас и Крим. "И заяви, че доколкото Русия не споделя (неговата) позиция, трябва да се скъсат всички връзки с нея. Направи го - и какво получи? Украйна не спечели нищо", изтъква Пушков.

Той подчертава, че ЕС при всичкото си желание не може да компенсира на Украйна загубата на руския пазар, както неведнъж са обяснявали на Киев европейските служители. Затова Киев сам трябва да се погрижи за подобряване на търговско-икономическите връзки с Москва, смята сенаторът.

До момента руският концерн "Газпром" и украинският "Нафтогаз" не са сключили нов договор за транзит на газ през Украйна след 31 декември т. г. и не са продължили сегашния. Малко са и предпоставките за това, пише "Росийская газета".

Затова "Газпром" реши да действа изпреварващо и вече по-бързо пълни с газ подземни хранилища на европейска територия - с 2,5 пъти по-високи темпове, отколкото миналата година. Компанията впрочем не отказва преговори с украинската страна и е готова да сключи дори краткосрочен договор, добавя всекидневникът.

Много неща в бъдещите преговори с "Нафтогаз" за транзита на горивото ще зависят от законодателните промени, които Украйна трябва да осъществи съгласувано с ЕС, посочва той.

При всяко положение "Газпром" разчита в срок, тоест до края на годината, да пусне в експлоатация "Северен поток-2" и "Турски поток", като заобиколи Украйна, за да сведе до минимум риска за доставките в Европа. И Русия не се страхува горивото й да бъде частично изместено например от американския природен газ, защото той не се конкурира с тръбопроводните доставки, заявява зам.-шефът на борда на "Газпром" Елена Бурмистрова.