Пловдивският Окръжен съд ще заседава по делото срещу четирима мъже, обвинени за кражба на бижута за близо половин милион лева от къщата на сестрата на цар Киро - Марийка Илиева в село Йоаким Груево. Престъплението беше извършено преди близо две години - на 28 май 2017-та.

71-годишната тогава жена и племенникът й бяха пребити. Двамата са били нападнати от трима мъже, които влезли в къщата взлом с черни маски и ръкавици, четвъртият ги чакал отвън с кола. Нападателите набили първо племенника и го вързали със свински опашки и тиксо. После нападнали и сестрата на Цар Киро и я измъчвали с електрошокова палка, за да каже къде са бижутата. След като я набили нападателите завързали и нея.

Обирджиите не се отказали и претърсвайки къщата, открили кутии от бисквити и бонбони, пълни със златни бижута, пендари, лири и други монети. Взели ги заедно със златна корона с червен камък в средата. Плячката им е оценена на над 457 000 лева.

Четиримата разпределили ограбеното на четири равни части и се разделили. Два месеца по - късно те били разкрити след като започнали да дават ценностите в заложни къщи.

Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Обвиняемите Марин Петров, Йордан Станчев, Александър Данев и Александър Кочев не се признават за виновни. Те твърдят, че са били набедени, тъй като кланът Рашкови търсели отмъщение за неуредени сметки.