Още през 2007 година генералният директор на една много популярна американска компания бе много ядосан от това, че прототипът на неговия телефон твърде лесно и незнайно как се надрасква в неговия джоб. И така, само няколко седмици преди анонса на мобилното устройство, той решава да замени пластмасовата повърхност на предния панел с химически закалено стъкло.

Изображението е на gsmarena

В тези времена пластмасата е стандарт и се използва от няколко години. Но това се оказа съвсем недостатъчно за Стив Джобс. Неговото решение да използва закалено стъкло промени мобилната среда и превърна Gorilla Glass в стандарт за мобилните устройства в целия свят.

Corning

Стъклото Gorilla Glass се произвежда от компанията Corning, зад гърба на която има многогодишна история и която наистина заслужава голямото име, което направи в сферата на производство на специализирано стъкло. Тази компания измисли кухненските съдове Pyrex. Именно тя направи стъклото за главното огледало на телескопа Хъбъл. Corning произведе и люковете и прозорците на космическата совалка. Компанията Corning е основана преди повече от 160 години и нейното стъкло е използвано в лампата на Томас Едисън.

Изображението е на gsmarena

Същата тази легендарна компания след 2000 година има сериозни финансови затруднения и към 2007 година приключва на загуба пет поредни години. Може да се каже, че благодарение на Стив Джобс и огромния успех на iPhone, Corning започва да реализира печалба.

Компанията много бързо става популярна. През 2008 година iPhone 3G и T-Mobile G1 – първият в света телефон с операционната система Android, привличат към закаленото стъкло Gorilla Glass вниманието на още повече хора.

През следващата година стъклото Gorilla Glass вече се използва и в някои устройства, използващи Symbian, като например Samsung i8910 Omnia HD и Nokia X6. Стъклото се използва и в някои по-опростени устройства, като издълженият LG BL40 New Chocolate и миниатюрният Samsung S3650 Corby. Според отчетите на Corning, през 2010 година Gorilla Glass може да се види в над 200 милиона смартфона.

Изображението е на gsmarena

В продължение на дълго време характеристиките на Gorilla Glass бяха достатъчни за всички. Но новите форм фактори на смартфоните и техните по-тънки корпуси доведоха през 2012 година до създаването на Gorilla Glass 2. Това закалено стъкло е с 20% по-тънко от първото поколение GG1, но има същата здравина.

Днес вече използваме Gorilla Glass 6, в което химическият състав е съвсем друг, като по този начин се постига още по-добра устойчивост към повреди. Стъклото Gorilla Glass 6 бе създадено, понеже имаше критики към предишното GG5.

Изображението е на gsmarena

Разбира се, Gorilla Glass не е единственото издръжливо стъкло на пазара. Apple, компанията която помогна на Gorilla Glass да литне в космоса, по-късно бързичко се раздели с нея и считано от iPhone 6 започна да използва закалено йонизирано стъкло. Първоначално Apple искаше да използва сапфирно стъкло, но компанията която го произвеждаше фалира.

Производителите на смартфони не обичат да говорят за алтернативите на Gorilla Glass

Една от алтернативите на Gorilla Glass е стъклото Dragontrail, което се използваше в Pixel, както и в някои модели смартфони Xperia. Но редица производители, които не използват Gorilla Glass, обикновено казват, че използват устойчиво на надраскване стъкло.

 

Но и до днес Gorilla Glass е стандарт. Без него няма да е същото и нека да си припомним какво се случи с горния защитен слой на сгъваемия смартфон с гъвкав екран Galaxy Fold.

Днес Corning работи върху сгъваемо закалено стъкло Gorilla Glass, както и върху негови версии за електронните устройства за носене. Gorilla Glass вече се използва и в някои модели телевизори. Това е материал, който е много важен за съвременните технологии, понеже навсякъде около нас може да видим екрани на дисплеи.