Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Русия и Турция във вторник да "стабилизират ситуацията" в сирийската провинция Идлиб, разтърсена от интензивни борби между проправителствени и джихадистки сили, предава AFP.
"Аз съм дълбоко загрижен за ескалацията на сраженията в Идлиб и ситуацията е особено опасна, като се има предвид намесата на увеличен брой участници. Но отново цивилните плащат ужасяваща цена", заяви Гутериш пред репортери.
Неговите коментари бяха направени преди откритото заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябва да се обсъди ситуацията по искане на Белгия, Германия и Кувейт, непостоянни членове на Съвета, които наблюдават хуманитарните операции на ООН в Сирия.
Гютереш призова Русия и Турция, като подписали меморандум от септември 2018 г. за деескалация на конфликта в Идлиб, "да стабилизират ситуацията без забавяне".
"Няма военно решение на сирийската криза. Решението трябва да бъде политическо," каза той, като подчерта необходимостта от зачитане на правата на човека и международното хуманитарно право "дори в борбата срещу тероризма".
САЩ поискаха политическите аспекти на конфликта също да бъдат разгледани на предстоящата среща на Съвета за сигурност, каза дипломат на AFP

Превод и редакция: Юлиян Марков