Подофицер Патрик Лабрие е загиналият по време на учение на НАТО канадски парашутист. Инцидентът се е случил късно снощи, при скокове близо до пловдивското село Чешнегирово. 

От Министерството на отбраната потвърдиха, че инцидентът е станал по време на учението "Swift Response 2019".

Канадските власти потвърдиха самоличността на загиналия парашутист. Това е Патрик Лабрие. Мъжът е починал от нараняванията си. Според неофициална информация парашутът му не се отворил. Канадската военна полиция започва паралелно разследване.
 
 


Инцидентът е станал след 01:00 часа през нощта, когато се е провеждало голямо международно учение на НАТО. Извършвал се е масов въздушен десант. Канадецът е скочил с парашут от един от военните самолети, но най-вероятно поради техническа причина парашутът му не се е отворил. 

Тримата американци, които са пострадали при скока, най-вероятно са били много близо един до друг. Те веднага са откарани в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Оттам отказват официално да съобщят какво е състоянието им. 

„Самото учение започна около 00:20-00:30, а парашутистите започнаха да ги пускат около 01:30 часа. 500 парашутисти трябваше да направят десант. Става въпрос за неотворил се парашут. Това знам”, заяви Христо Атанасов, кмет на Чешнегирово.

Над селото прелетели два самолета С 130- Херкулес. Загиналият военен скочил от първия.

„Не се е отворил парашутът. След като е скочил от самолета не се е отворил парашута, това знам. По-скоро нещо може би техническа неизправност на парашута или на самото нагъване на парашута”, обясни кметът на с. Чешнегирово Христо Атанасов.
Другата версия за смъртта на канадския парашутист е ниската височина, от която скачали десанчиците- между 400 и 500 метра от земята. Не се изключва и влиянието на метеорологичните условия, както и недобра видимост. Над селото е имало светкавици, а в съседния град валял порой. Други трима военни също са пострадали. Вероятно са били близо един до друг при скока, информира Нова телевизия. 

Двама са прегледани в болница и са освободени. Третият - с комоцио, задържан е за лечение.

Това не е учение на НАТО, а на Съединените щати, обясни подполковник Алисън Делейни. „Много е специфично. Има различни учения, едни от тях се ръководят от НАТО, други от държави членки на НАТО, които имат собствени учения. Мога да ви потвърдя, че това еучение на Сухопътните сили на Съединените щати. Международно учение. Не е на НАТО”, заяви тя.

Военната прокуратурата и полицията, които поеха разследването по случая засега отказват да коментират трагичния инцидент.
„Един войник е загинал, а трима други са били ранени, докато са участвали във въздушен десант, който е бил част от ръководеното от САЩ многонационално учение Swift Response 19,  провеждано в Чешнегирово, България на 18 юни”, се казва в изявление на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

„Скоковете са били веднага прекратени, за да се окаже помощ на парашутиста. Всички пострадали са били откарани незабавно до местната болница, където е била установена смъртта на единия военнослужещ, друг е бил оставен за лечение, а останалите двама са били прегледани и освободени”, се казва още в съобщението.

„Въпреки че вземаме максимални предпазни мерки и се опитваме да смекчим риска чрез стриктно обучение и внимателно планиране, ние трябва да се обучаваме в реалистична среда, за да се гарантира, че нашите сили са готови да реагират на всякакви кризи.
Изказваме искрените си съболезнования на семейството на загиналия войник и неговата военна част. Следван е военният протокол за уведомяване на близките на загиналия. Допълнителна информация ще бъде предоставена от съответните национални власти”, се казва в съобщението.

„Swift Response 2019 е учение, водено от Силите за глобален отговор на  САЩ (U.S. Global Response Force), което се провежда на различни локации в България, Хърватия и Румъния под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа в периода от 11 до 24 юни. Swift Response 2019 демонстрира стратегическото използване на Силите за глобален отговор на САЩ и утвърждава способността на американското европейско командване да изпраща сили с висока готовност до определени зони, като едновременно с това подобрява оперативната съвместимост на съюзниците в НАТО”, се казва още в съобщението.
Въпреки инцидента учението продължава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ