В целия свят съществува проблем с донорството на органи. Китай са успели да го решат по много нехуманен начин. Според независимата организация The China Tribunal, в продължение на 20 години затворниците в страната биват убивани, а органите им взимани за трансплантации.

Властите отричат твърденията на активистите за човешки права, но организацията, чието седалище е във Великобритания, е убедена в правотата си, след като получава доказателства, че членове на групата Фалун Гонг  продължават да бъдат избивани.

"Фактите показват, че много хора са умрели по ужасяващ начин, без да има причина за това“, обяснява бившият прокурор Джефри Ница пред Independent.

Фалун Гонг е организация, която Китай забранява преди 20 години, след като 10 хил. души се изправят срещу правителството в Пекин с тих протест. От този ден нататък хиляди членове на групата продължават да бъдат арестувани, а според независимите организации, именно те са основния източник на органи.

Не се знае до каква степен мюсюлманското малцинство на уйгурите също са засегнати от принудителното събиране на органи, но според съда, те са уязвими и лесно могат да бъдат използвани като „банка за органи“.

Според законите в Китай, даряването на органи трябва да е доброволно и без заплащане. Но според доклада, "принудителното събиране на органи се е извършвало от организации или хора, подкрепени от държавата“.

От  The China Tribunal са убедени, че констатациите им са „показателни“, за това, че има геноцид и препоръчват международните органи да разследват случая по-задълбочено.