От известно време Google говори, че стандартът за обмяна на съобщения SMS трябва да се подмени, тъй като е прекалено опростен за настоящето. Стандартът, който компанията иска да наложи е RCS (Rich Communications Services). Писането на съобщения чрез него наподобява силно това в WhatsApp и Messenger.

Дойде моментът новата услуга да започне да се тества. В началото това ще стане във Франция и Великобритания. След разговор с Google, The Verge уведомяват, че тестовете ще започнат по-късно през юни. Ще се използват собствени сървъри на корпорацията. До сега от Gооgle искаха да работят с мобилните оператори и техните мрежи, но прогресът е прекалено бавен.

Потребителите ще пробват RCS по желание и ще пишат и четат съобщенията си през приложението Google Messages. Няма да има нужда от моментално загърбване на добрите стари SMS-и, инсталация на нови приложения и прочие.

Какви нови функционалности може да ни донесе промяната?

Ще можем да разбираме, че съобщението ни е прочетено, ще виждаме индикация, когато ни пишат от другата страна, ще можем да си прехвърляме снимки с високо качество и други вече наложили се чрез различни приложения функционалности.

Към момента единственият недостатък е, че няма криптиране от край до край. От Google споделят, че върху проблема се работи и скоро ще има решение.

Все още няма информация кога и в кои други страни ще може да се пробва RCS. Знаем, че групата ще започне да бъде разширявана в рамките на тази година. Надяваме се, че няма да чакаме дълго. Със сигурност ще стане по-бързо отколкото, ако от компанията бяха решили да чакат мобилните оператори.

Колко често използвате SMS-и в днешно време?