Най-богатият българин получава орден "Стара планина", награда за РД-то му

Цоло Вутов е считан за най-богатият българин. Той управлявала "Геохим" ООД, която контролира 26 дружества

Бизнесменът е отличен за "големи заслуги към Република България"

Правителството ще предложи на президента най-богатият българин - Цоло Вутов, да бъде награден с орден "Стара планина" първа степен.

Това се разбира от дневния ред на утрешното заседание на кабинета. Според закона за ордените и медалите "Стара планина" се връчва на "български граждани - държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България".

Вутов, смятан за най-богатият българин, е управител и съсобственик на "Геотехмин" ООД – група, която включва над 26 дружества от различни сектори - миннодобивна индустрия, строителство, инфраструктура.

По неписана традиция този орден се дава за кръгла годишнина, а Вутов стана на 70 години през април. Според различни източници състоянието му варира от 600 млн. до 1 милиард лева. Правителството ще предложи на президента с ордени "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, да бъдат наградени и Ангел Гълъбов и Чавдар Руменин, а Христо Мирянов с медал "За заслуга".

 


В категории: Политика