Европейският съюз отложи до октомври решението дали да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания. Това решиха днес в Люксембург министрите по европейските въпроси на ЕС. Причината е липсата на единодушие за ново разширяване.

Страните членки обещаха преди година на Северна Македония и на Албания, ако решат проблемите със съседите и напреднат в борбата с корупцията, да им дадат дати за начало на преговори. Преди 2 седмици Европейската комисия обяви, че Скопие и Тирана са изпълнили поисканото и ги предложи повторно.

“ЕС трябва да възнаграждава тези, които изпълняват това, което страните членки поискаха от тях преди година. В противен случай процесът на разширяване се поставя под съмнение”, заяви еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан след срещата.

Франция и Холандия обаче обявиха открито, че няма да подкрепят начало на преговорите, а Германия се извини, че Бундестагът не е намерил време да се произнесе по въпроса преди заседанието на европейските министри. Холандия поиска преди дни и връщането на визите за албанци заради големия брой търсещи убежище в ЕС албански граждани.

Еврокомисар Хан призна, че вътрешнополитическата криза в Албания също има отношение към отлагането на решението, но отрече категорично да е възможно Северна Македония, към която няма претенции, и Албания да бъдат отделени една от друга за разширяването. Хан добави, че няма гаранции, че двете държави ще могат да започнат преговори и през октомври, но че дискусията в Съвета днес била позитивна, което го прави оптимист.

“Днес намерихме добър компромис с ясен краен срок и аз съм уверен, че най-късно през октомври решение ще бъде взето”, заяви Йоханес Хан.

Европейската комисия е получила поръчение от министрите да подготви предложение за нови санкции срещу Турция заради незаконното търсене на газ в кипърски териториални води. Гърция и Кипър се заканиха да издействат такива в началото на седмицата. Хан допусна, че вероятно ще бъдат наложени нови финансови ограничения, както и дипломатически под формата на неучастие в международни и двустранни срещи.

Преговорите за членството на Турция в ЕС остават замразени заради оценката на Комисията и на страните членки, че Анкара продължава да се отдалечава от европейския си път на развитие и не се предвижда отварянето и затварянето на преговорни глави с най-старият кандидат за ЕС, с когото преговори се водят вече 20 г.