София. Военнослужещ загина по време на операция, която е част от многонационалното учение „Swift Response 2019“, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. Учението се провежда в района на летище „Чешнегирово“ край Пловдив. По неофициална информация загиналият е от канадски произход. Близките му са уведомени.
Според подполковник Виолина Вълева, която е част от международния пресцентър на учението, инцидентът е станал по време на парашутни скокове в късните часове на 17 юни. Пострадали са и още трима военнослужещи. Те незабавно са били транспортирани до местни болници, където един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани.
В официално изявление на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа се посочва, че се предприемат най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите. „Въпреки че се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование“, пише още в изявлението.
„Swift Response 2019“ е учение, планирано от Сухопътните войски на САЩ в Европа и провеждано от Силите за глобален отговор на САЩ за периода от 11 до 24 юни 2019 г. на териториите на България, Хърватска и Румъния. То ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force, провеждайки учения за овладяване на ключови позиции. Това дава възможност за провеждането на съвместни подготовки с цел увеличаване оперативната съвместимост на въздушно-преносими формирования сред съюзниците на НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".