Стана ясно, че в Ирландия ще се въведе забрана за продажба на нови превозни средства на бензин и дизел. Това ще стане най-късно през 2030 година и е част от списък с мерки за борба с климатичните проблеми, предава Phys.org.

Правителството се надява до тогава по ирландските пътища да се движат 950 хиляди електрически превозни средства. Трябва да има добре развита мрежа от станции, на които те да се зареждат.

Има общо 180 предложения за мерки, които се отнасят до бизнеса, строителството, транспорта, селското стопанство и управлението на отпадъците. Крайната цел е през 2050-та Ирландия да има нулев въглероден отпечатък.

“Нашият подход ще е да предизвикаме хората и бизнеса да променят поведението си и да използват нови технологии чрез стимули, наказания, регулации и информация. Нашата цел е преходът към общество с нисък въглероден отпечатък и устойчив климат. Това ще е приносът ни към борбата за спасението на Земята.“, каза министър-председателят Leo Varadkar.

От Дъблин се надяват и на увеличение на електричеството, което се генерира от възобновяеми източници. От 30% сега, до 2030 година тази енергия трябва да стигне 70% дял от енергийния микс.

Ще се гони премахване от употреба на пластмасата, която не може да се рециклира. Ще има по-високи такси върху производството на материали, които са трудни за рециклиране.

„Това е най-голямата иновация в политиката на Ирландия спрямо климата от 20 години насам!“, казва Oisin Coghlan, директор на “Friends of Earth”.

От Greenpeace критикуват правителството, че не се обвързва формално с направените заявки, а те са просто някаква цел.