Селски управник в Петричко бе хванат в крачка от служители на „Басейнова дирекция” да си полива личните оранжерии с помпа, без да има разрешение за водоползване, и отнесе санкция от 2000 лв.

Проверката на екоинспекторите е от миналата седмица, а наказателното постановление на кмета на Кавракирово Александър Треновски най-вероятно ще намери място в отчета на дирекцията за юни, който ще е готов следващия месец.

Кавракировският кмет има 5 дка оранжерии в края на селото, които си направил сам преди години, и в тях отглежда маруля, репи, лук и чесън, продукцията от които продава на кооперативния пазар и на борсата край село Кърналово. Самият той охотно обяснява, че отоплява оранжериите си на пелети с отоплителна система, която си измайсторил сам от стари калорифери – пелетите му излизали скъпички, но пък си заслужавало, защото правел добри пари от продажбата особено на пресния чесън.

Любопитен детайл е, че наскоро Александър Треновски в интервю за телевизионен канал почти си призна, че има незаконна помпа за поливане на оранжериите, макар че тогава той адресира закононарушението към „голяма част от земеделците в района“. Поводът бе участието му в протест на занимаващите се със земеделие в Петричко, които поискаха да се облекчат процедурите за изграждане на оранжерии и дори изпратиха писмо до МРРБ с идеята да се направят промени в Закона за устройство на територията. Според колегите на Треновски административните процедури са бавни, тежки и скъпи, грубо за направата на 1 декар оранжерия трябват около 10 000 лева, но набавянето на необходимите документи за узаконяването й оскъпявали строежа с поне още 5 000 лева, в резултат на което много от тях били принудени да се отказват от желанието си да гледат зеленчуци. Заедно с признанието за незаконните помпи самият Треновски сподели и кавракировското ноу-хау в строежа на оранжерии: съселяните му ги правели незаконно, и чак след това ги узаконявали.

Бизнесът с репички на Ал. Треновски не е първият за него – преди няколко години той имаше фурна в селото, но я затвори поради нерентабилност. Този път за фалита на Треновски не му беше виновен законът и административните процедури, а некачественото брашно.

Ал. Треновски е кмет на Кавракирово вече 2 мандата от ГЕРБ. На местните избори през 2007 г. той беше от ВМРО, но загуби с 50 гласа от кандидата на коалиция “Народен съюз – независими земеделци и радикали“ Симеон Караколев и още на следващите избори застана под вярното партийно знаме.

Явно точно заради предателството на Ал. Треновски към идеите на ВМРО почти няма сесия на ОбС -Петрич, на която селският кмет да е там и да не са се сдърляли със съветника на червено-черните Стоян Божинов. През септември 2018 г. например Божинов предложи стадионът в Кавракирово да отпадне от списъка на обектите, които общината бе предвидила да даде на концесия, мотивирайки се, че кавракировци не желаят външен човек да се разпорежда с тяхна собственост. Треновски се разлюти и обвини съветника в нападки на лична основа, а Божинов му върна топката, обвинявайки селския кмет, че не си говори с никого в селото, освен с родата си. За радост на сеирджиите в ОбС спорът от микрофона продължи дълго и с изобилие от намеци. Същото се случи и тази година, когато на приемането на бюджета за 2019 г. отново Ст. Божинов предложи да бъде отрязана сериозна сума от канализацията в с. Кавракирово, за която кметската администрация бе предвидила 200 000 лв. „Петричкият бюджет е направен на принципа „който слушка – лапка”, но аз съм против в селото да се налеят тези 200 000 лв. за канализация, тъй като тази сума няма да реши проблема, а само ще го замаже”, разясни устатият съветник, гледайки втренчено Ал. Треновски, който бе докарал в залата за заседания сериозна група свои съселяни за логистична подкрепа.

„За тази канализация има проект за 4 млн. лв., защо кметът не си го изведе докрай или не се сети, че селото умира, докато той си гледа оранжериите. Миналата година ни поиска пари да прави пенсионерски клуб, сега той е кръчма, в която се пекат пържоли и се разлива алкохол. А всъщност на Кавракирово основният проблем не му е канализацията, а водата, която от 11 години не става за пиене”, размаха пръст Стоян Божинов по адрес на кавракировската група. Треновски веднага изтърча до микрофона, за да се оплаче на съветниците, че не може да разбере защо Божинов толкова го мрази, а последният окончателно го попари с уверението, че не само не го мрази, ами и не изпитва въобще никакви чувства към него.

БОРЯНА ЦОНЕВА