С края на учебната година и старта на летния сезон, стотици ученици решават да бъдат по-самостоятелни като работят през лятото. За целта е нужно те да за навършили 16 години според българското законодателство и да им се даде разрешение за работа от Инспекцията по труда.

62 заявления от бъдещи старозагорски работодатели на непълнолетни са подадени до момента в Инспекцията по труда. Важно е да се отбележи, че нужната документация се оформя от работодателите и те искат от инспекцията разрешение за назначаване на младежи. При установени нарушения от страна на работодателите – липса на разрешение за извършване на труд от непълнолетен, липса на трудов договор или създаден такъв без да са покрити нужните изисквания, от инспекцията предупреждават за сериозни санкции.

Най-често лицата под 18г. започват работа в ресторантьорския сектор на позиции като сервитьори, бармани и помощник-готвачи. Пълното работно време за непълнолетните лица е 7 часа, но то изисква и пълно трудово възнаграждение.

Друго предимство за непълнолетните работници е увеличеният размер на годишен отпуск. За да имат право на такъв, те трябва да натрупат 8-месечен стаж, който им гарантира 26 дни платен годишен отпуск.