15 зрелостници имат пълни шестици на държавните зрелостни изпити в Хасковска област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образование Христина Боева. По български език шестицата е само една – на Добромир Зафиров от димитровградската ПЕГ “Д-р Иван Богоров”.

Пълните шестици с максималните 100 точки по математика са на Здравка Иванова от ПМГ “Иван Вазов” в Димитровград, Нури Хасан от ПМГ “Боян Петканчин” в Хасково и Филип Георгиев от Езикова гимназия “Асен Златаров” в Хасково. Отлични оценки по математика имат още двама ученици от димитровградската математическа гимназия и трима от хасковската ПМГ.

Айлин Вели е обрала максималните точки на матурата по биология. Тя е от хасковското СУ “Васил Левски”. Още три пълни шестици по биология има в Свиленград. Антон Атанасов от хасковската математически гимназия пък е с пълна шестица на матурата по история.

Средният успех от двата държавни зрелостни изпита в Хасковска област е 3.97. Средният успех от матурата по български език и литература е 3.84, при среден за страната 4.06. На втората матура, без изпита за степен на професионална квалификация, средният успех е 4.15.
За сравнение през миналата година успехът по български е бил 4.00, а на втората матура – 4.17. Средният успех по английски език е 4.61 при 5.33 през миналата година.

Общо отличните оценки от двете матури са 258, а слабите 359. 57 абитуриенти имат отлични оценки и на двете матури. На челно място по успех се нарежда хасковската ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров”, чийто среден успех от матурите е 4.95.