„Общинският съвет в Струмяни единствен има право да избере оператор, който да предоставя ВиК услуги за населението на територията на общината. Ако жителите желаят да се махнат от услугите на ВиК асоциацията и да си изберат собствен оператор, това трябва да стане с решение на съвета, така че решението на проблема е в местната власт”. Това обяснение даде заместник-министърът на МРРБ Николай Нанков на Инициативния комитет от Струмяни, който отиде в София да пита как общината може да си създаде ВиК дружество, което да снабдява с вода само тяхната община.

На срещата присъстваха още областният управител на Благоевград и председател на Асоциацията по ВиК Бисер Михайлов, кметът на Струмяни Емил Илиев, председателят на Общинския съвет Златка Яневска, управителят на ВиК ЕООД – Благоевград Росица Димитрова и експерти от министерството.

„При предоставяне на ВиК услуги от оператор само за територията на Струмяни средствата за инвестиции за доизграждане и поддръжка на ВиК системите ще трябва да се осигурят през цените на услугите за жителите на общината, както и от общинския бюджет, тъй като не би могъл да се използва ресурс от европейските фондове”, разясни министър Нанков.

С безвъзмездни средства се изпълняват обекти само в административни области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор. Друг е въпросът, че по тази причина проекти за модернизиране на водоснабдителна и канализационна инфраструктура в другите общини на област Благоевград също не могат да получат финансиране от фондовете на ЕС, защото е необходима консолидацията на 14-те общини в областта, а Кресна не е член на асоциацията.

„Още на сесията този месец ще внеса предложение в ОбС за създаване на общинско ВиК дружество, защото това е желанието на хората”, каза за „Струма“ кметът на Струмяни Е. Илиев.

Припомняме, че идеята Струмяни да напусне асоциацията дойде от бившия кмет и настоящ общински съветник Валентин Чиликов. Мотивът беше драстичното увеличение цената на водата от 60 ст. кубика на 1,62 лв. По същата причина от 6 месеца цяло село Илинценци не плаща вода и редовно организира мирни протести пред общината с искане да се върнат на старото положение, когато с вода ги снабдяваше „ВиК Стримон“ ЕООД – с. Микрево и на старите цени. В края на март т.г. 12 от 13-те общински съветници в Струмяни гласуваха „за” напускане на водната асоциация и за създаване на общинско ВиК, и на практика оттогава ВиК – Благоевград ги снабдява на добра воля с вода.

Междувременно стана ясно, че всеки момент подписка за излизане от асоциацията ще връчат в областната управа и петричани. Само преди седмица пък с въпрос до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова болната тема с неконсолидираната Благоевградска област засегна и депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев. Той поиска да знае кои са пречките 14-те общини да се обединят и да си изберат 1 общ оператор, както и какви ще са пропуснатите ползи за областта от липсата на тази консолидация.

ВАНЯ СИМЕОНОВА