Пловдив. Седмо издание на Международния фестивал „Дни на тракийската култура“ ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на събитието. Фестивалът ще се проведе за времето от 20 до 26 юни. Официалното откриване ще бъде от 19.00 часа на 20 юни на Римския стадион с концерт „Среща на цивилизации“. Богатството на културата на Троя ще се представи от Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” с тракийски мелодии и ритми. Концертът е със специалното участие на Формация „Жарава“ от Пловдив.
Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от Втората международна научна конференция “Древна Тракия-сакрално и профанно ” и концерти, изложби, излъчване на филми, четения.
Конференцията ще се проведе от 21 до 23 юни в Културен център „Тракарт“. Ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. Иван Маразов, проф. д.изк. Ваня Лозанова, гости от Турция, Холандия, Белгия и други.
Акценти в програмата на фестивала са също изложба на плакати „2018 – годината на Троя”, наградени афиши от конкурса, организиран от Министерство на културата, изложба „Троянските коне“ на скулптора Никола Колев, филмите „Островът отвъд Борей“ и „Побратими“, Тракийски приказки и литературен конкурс „Наследници на траките“, обявен преди три месеца.
Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ 2019 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, в партньорство с Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и район „Западен“. Входът за всички събития е свободен.